<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jun 09, 2022

Venezuela steunt Turkije in plannen nieuwe wereldorde: ‘Turken herrijzen’

De Venezolaanse president Nicolas Maduro was woensdag te gast in Ankara. Hij liet weer blijken dat hij een enorme Turkijeliefhebber is.

Maduro begon in een exclusief interview zijn woorden met dat hij al verschillende keren in “dit prachtige Turkse thuisland” is geweest en hij enorm tevreden is met de grote vriendschap die Turkije en Venezuela genieten.

Hij onderstreepte dat Ankara en Caracas al samenwerken op verschillende gebieden, zoals handel, financiën, wetenschap, technologie, landbouw, mijnbouw en energie.

In 2021 bereikten Turkije en Venezuela een handelsvolume van 858 miljoen dollar en het doel is om dat tussen 2022 en 2023 te verhogen naar 1,5 miljard dollar.

“En dit bezoek heeft precies als doel om nieuwe kwesties aan te passen die ons in staat stellen om in alles te groeien: uitgebreide samenwerking op economisch, wetenschappelijk, technologisch en energiegebied”, zei de leider van het Latijns-Amerikaanse land.

“We hebben nog nooit zo’n hechte relatie gehad met Turkije of met deze regio van de wereld als vandaag. Daarom zeg ik je dat de wereld veel meer is dan de Verenigde Staten en het Westen. Turkije is een van de belangrijkste landen in de regio.”

De derde vergadering van de Gemengde Commissie op hoog niveau van Turkije en Venezuela, die onlangs is gehouden, vatte Maduro als volgt samen: “Daar zien we een groeiplan voor de komende 10 of 15 jaar van alle commerciële, landbouw-, energie- en financiële relaties.”

“Ik kan je vertellen dat Venezuela de beste garantie is voor Turkse zakenmensen om hun investeringen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied te doen”, benadrukte hij. “Venezuela kan de aankomsthaven zijn voor alle producten van grote industrie en grote productie van Turkije naar Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. We geven alle wettelijke garanties aan de Turkse investeerders zodat ze hun werk zullen presenteren.”

Herinnerend aan het jarenlang economisch lijden van Venezuela, zei Maduro dat 2021 het eerste jaar was van een definitieve vertraging van de inflatie, de bouw van nieuwe macro-economische instrumenten, wisselkoersstabiliteit en economische groei in Venezuela. “Al voor het jaar 2022 geeft het eerste kwartaal aan dat Venezuela een groei van meer dan 10 procent van zijn reële economie heeft doorgemaakt.”

De Venezolaanse president onderstreepte dat het de “ideale tijd” is voor de komst van internationale investeringen in Venezuela, met name investeringen uit Turkije, terwijl het Latijns-Amerikaanse land bezig is met de groei van zijn handels- en productiecapaciteit in alle industriële gebieden.

Er zijn 18 sectoren van de economie waar Venezuela speciale maatregelen heeft genomen om een ​​harmonieuze, stabiele en permanente groei te garanderen, liet hij weten.

Turkse historische tv-series

Wat betreft zijn persoonlijke interesse in Turkse historische tv-series, zei Maduro dat hij en zijn vrouw Cilia Flores de Turkse serie erg leuk vinden. “We hebben de serie Resurrection: Ertuğrul gezien. Het is buitengewoon. Ik was erbij op de filmset in Istanbul. Bewonderenswaardig.”

“We hebben de serie The Magnificent Century gezien die gaat over het leven van Suleiman de Magnificent, de tiende Sultan. Ook bijzonder. We hebben onlangs ook de serie The Last Sultan uit de tijd van Abdulhamid bekeken. Ook buitengewoon”, zei hij. “En nu kijken we naar de serie Establishment: Osman.”

Maduro merkte op dat hij een ontmoeting had met de schrijver en regisseur van de Osman-serie, Mehmet Bozdağ, en vertelde dat het een “zeer opwindende” serie is. “Zeer binnenkort gaan we de serie in première op de Venezolaanse televisie. De serie straalt veel waarden uit, zoals waarden van familie, loyaliteit en moed.

Hij zei verder zijn favoriete serie tot nu toe Ertuğrul was, “maar op dit moment is dat Osman”. Ook adviseert hij om naar de serie Destan te kijken, die gaat over een verhaal van een groep vrouwen in de achtste eeuw voordat de Turken zich tot de Islam bekeerden. “De productiecapaciteit, de regiecapaciteit, het acteerwerk en de kleurrijke inhoud (in Turkse series) staat op de eerste plaats ter wereld.”

Turkije herrijst

Op de persconferentie met zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdoğan zei Maduro dat Turkije herrijzend is. “Zowel in Europa als Azië. Turkije heeft steeds meer een vooraanstaande economie. Voor ons heeft Turkije een zeer sterke geschiedenis. Al 700 jaar heeft de grote Turkse cultuur een eigen identiteit.”

Verder wordt Turkije ook een wereldmacht, benadrukte Maduro. “Turkije heeft steeds meer zeggenschap in de wereld en ook worden de diplomatieke effecten groter. Dat is de realiteit.”

Het is tijd voor een vredige en eerlijke wereld, zei de leider van Venezuela. “We willen voortaan grootschalige vrede in de wereld. We willen een multipolaire en samenwerkende wereld met echte rechtvaardigheid. Wij Venezuela zijn gemarteld [met name door de VS]. We zijn bedreigd, gesanctioneerd en geblokkeerd. Maar de tijd van herrijzen is aangebroken.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 09-06-2022

Jun 09, 2022
Loading posts...