<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 23, 2018

Venezuela: Turkije is ons broederland

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza, zei dit weekend dat Turkije en Venezuela nauwe broederlijke betrekkingen hebben.

“Turkije steunde Venezuela toen ons land werd geconfronteerd met een economische blokkade”, sprak Arreaza naast zijn Turkse collega-minister die op bezoek was.

Turkije en Venezuela nemen dezelfde standpunten in over internationale betrekkingen en politiek, liet de Venezolaanse minister weten. Hij voegde eraan toe dat Venezuela overeenkomsten heeft gesloten met Turkije op belangrijke gebieden zoals toerisme, visserij en landbouw.

De Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu refereerde naar de huidige valutaoorlog met de VS. “We zijn vastberaden om de eigen munteenheid te gebruiken in onze bilaterale handel, niet alleen tussen Turkije en Venezuela, maar ook tussen Turkije en andere landen.”

Washington gebruikt de dollar als instrument om economieën van andere landen aan te vallen, stelde de Turkse minister. Hij voegde eraan toe dat Turkije niet tegen valuta van welk land dan ook is, maar munteenheden niet moeten worden gebruikt als wapens om economieën van andere naties aan te vallen.

“Turkije is recent doelwit geworden waardoor de (lira)koers fluctueert. Maar we staan heel sterk en hebben alle maatregelen genomen om onze economie stabieler te maken.”

Over de Turks-Venezolaanse betrekkingen zei Çavuşoğlu dat de presidenten van Turkije en Venezuela “als broeders” zijn. “Venezuela heeft een kritieke periode doorgemaakt en we doen ons best om dit te ondersteunen.”

Çavuşoğlu zei ook dat de economische samenwerking tussen de twee landen in voordeel van beide landen flink is toegenomen. Hij zei dat Turkish Airlines ook het potentieel van Venezuela heeft ontdekt en de frequentie van zijn vluchten naar de hoofdstad Caracas tot zeven keer per week heeft verhoogd.

Fan Ottomaanse serie

Later ontmoette Çavuşoğlu ook de Venezolaanse president Nicolas Maduro. Hij zei tegen journalisten dat Turkije en Venezuela de solidariteit zullen vergroten als ze moeilijke tijden doormaken. “We zullen onder alle omstandigheden naast de Venezolaanse staat en bevolking staan.”

Maduro prees na het gesprek opnieuw de Turkse tv-serie Diriliş Ertuğrul, waar hij een grote fan van is. Maduro zei dat hij stappen zal ondernemen om het Turkse tv-programma in de ether te krijgen in Venezuela.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – CARACAS | Gepubliceerd: 23-09-2018

Sep 23, 2018
Loading posts...