<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Mar 01, 2019

Verbod Turks gebaar in Oostenrijk van kracht: zware geldboete en celstraf

De wet die de Turkse nationalistische groet genaamd ‘Grijze Wolven’ in Oostenrijk verbiedt, is vrijdag in werking getreden.

In december aanvaardde het Oostenrijkse parlement de wet die symbolen van “extremistische organisaties” verbiedt in het land om naar eigen zeggen terreurpropaganda tegen te gaan.

Mensen die de wet overtreden in openbare ruimtes kunnen een boete krijgen van maximaal 4.000 euro. Ook kan een gevangenisstraf van een maand worden opgelegd dankzij de gewijzigde wet. Overtreders kunnen ook een boete van 10.000 euro of een gevangenisstraf van zes weken krijgen als de schending van het verbod wordt herhaald.

In 2015 werd de Oostenrijkse symboolwet in de eerste plaats geïmplementeerd om de propaganda van terroristische organisaties zoals Daesh en al-Qaeda te vermijden en vervolgens uitgebreid met de symbolen van PKK, Hamas, Moslimbroederschap, de militaire vleugel van Hezbollah in Libanon en de Kroatische Ustasa.

Oproep

In februari verwierp en veroordeelde Turkije de beslissing van Oostenrijk om de ‘Grijze Wolven’-begroeting, verbonden aan de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP), te verbieden.

Volgens de gewijzigde symboolwet van Oostenrijk is ook het Rabaa-teken (Rabia), een anti-coup-symbool refererend naar Egypte, ook verboden in het Europese land.

“Het is schandalig dat de groet van de ‘Grijze Wolven’, het symbool van een legale politieke partij in Turkije, op dezelfde lijst staat als het symbool van de PKK, een bloedige terreurorganisatie”, reageerde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het Turkse ministerie roept Oostenrijk op om “deze fout te corrigeren” en liet weten dat het verbod de bilaterale betrekkingen tussen Turkije en Oostenrijk ernstig zal schaden.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – WENEN | Gepubliceerd: 01-03-2019

Mar 01, 2019
Loading posts...