<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jun 10, 2019

Verdedigingspoging IJsland mislukt: Turkije ontrafelt leugen

Volgens het IJslandse ministerie van Buitenlandse Zaken is Turkije te laat geweest met het verzoek tot een snelle afhandeling en doorlating van het Turkse elftal bij aankomst op de luchthaven. Turkije zou daar slechts enkele uren voor de landing gevraagd voor hebben.

IJsland reageert daarmee op het schandaal op de luchthaven van Reykjavik. Het oponthoud bij de paspoortcontrole zou ‘slechts 1 uur en 21 minuten’ geduurd hebben.

Kort na de verklaring reageerden Turkse diplomatieke bronnen dat de claim van IJsland niet op de waarheid berust. Dat land kreeg namelijk al op 16 mei het verzoek tot snelle doorgang zoals dat in de voetbalwereld gaat. Op 6 juni is dat nog eens voor de zekerheid herhaald aan de IJslandse autoriteiten.

Turkse voetballers werden zondagavond urenlang vastgehouden waarbij hun spullen keer op keer zijn gecontroleerd. Later op de dag maakte de Turkse bondscoach Şenol Güneş nog eens bekend dat ze, bij aankomst, langs een x-ray apparaat moesten en de luchthavenpolitie op spottende wijze heeft zitten zwaaien met zijn paspoort.

“IJsland mag dan, na mijn bezoek 43 jaar geleden, wel wat gegroeid zijn (qua stedelijke ontwikkeling), datzelfde is niet te zeggen over hun hoofdomtrek [die is afgenomen]”, haalde Güneş uit. “In Turkije spelen veel spelers uit IJsland. Waar zijn we mee bezig? We hadden meer menselijkheid verwacht. Het is duidelijk dat dit in opdracht is gedaan”, aldus de Turkse bondscoach.

De Turkse voetbalautoriteiten melden dat het voorval gerapporteerd zal worden aan Europese voetbalinstanties.

Reacties

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde maandag dat het onnodige lange oponthoud van het elftal van Turkije onacceptabel is. “Men moet er niet aan twijfelen dat het nodige gedaan zal worden”, verklaarde buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu. “Dit is zoals diplomatiek als menselijk onacceptabel.”

De Turkse minister van Jeugd en Sport heeft besloten om naar IJsland af te reizen om het EK-kwalificatieduel vanaf de tribune te volgen. Voetbalkenners spreken van een schande voor Europees voetbal.

De Turkse regeringspartij verklaarde dat de Turkse voetballers “middeleeuws” zijn behandeld door IJsland. “Dit is een geweldsdelict, echt schandalig. IJsland moet excuses maken en deze dwaasheid stoppen.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 10-06-2019

Jun 10, 2019
Loading posts...