<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Oct 27, 2018

‘Vermoorde journalist Khashoggi was niet het echte doelwit, maar Turkije’

Niet de vermoorde prominente Saudische journalist Jamal Khashoggi was het echte doelwit, maar Turkije.

Dat stelt de adviseur van de voorzitter van de Turkse regeringspartij.

“Ze wilden tien vliegen in één klap slaan, waarvan één Khashoggi zou zijn”, zei partijadviseur Yasin Aktay tijdens een conferentie van een Turkse universiteit in Bartın. “Maar het echte doelwit was Turkije. Khashoggi was ook een waardevolle vriend van me.”

Het gaat om een zeer brutale en brute moord, benadrukte Aktay het voorval. “Hoe kan dit gebeuren in de eenentwintigste eeuw van deze wereld? Hoe kan men een mens zoiets aandoen en ook nog in een omgeving die diplomatiek onschendbaar is, in een consulaat?”

Het gaat om een complot tegen Turkije, zei de adviseur. “Onze bronnen zijn sterk. Ook hebben we veel bewijzen. Duistere complotgroepen stonden namelijk al klaar om Turkije in het nauw te drijven door desinformatie te verspreiden.”

Het vijftienkoppige moordteam heeft gebruik gemaakt van regeringsauto’s en -vliegtuigen van Saudi-Arabië en waren ook officiële ambtenaren, liet Aktay weten. “Een regeringsambtenaar kan niet zomaar iets doen zonder opdracht. Een makkelijke vraag: wie heeft ze dan die opdracht gegeven? President Erdoğan zoekt ook antwoord op die vraag. Waar is het stoffelijk overschot? Ze spraken in het begin alles tegen en gaven daarna toe dat Khashoggi is vermoord. We hebben hier te maken met vijftien mannen. Ze gaven toe dat zij de daders zijn en er sprake was van een moordvoorbereiding.”

Wie dit ook heeft gepland, heeft [per ongeluk] op zichzelf geschoten, vertelde Aktay. “Meestal zijn diegenen die heel snel zeggen dat de daders zullen worden gestraft, de daders zelf. We bevinden ons nu in een ‘goede’ situatie: ze geven de moord toe en de moordenaars zijn bekend. Maar wie gaf hun die opdracht? Het plan is niet zo klein als gedacht. Het gaat om meer dan enkel de moord op Khashoggi.”

Aktay legde zijn bewering uit met de vraag wat er zou gebeuren als de verloofde van Khashoggi hem niet buiten opwachtte. “Het consulaatpersoneel zag iets over het hoofd: zijn verloofde wachtte buiten op hem. Als dat niet het geval was, zou niemand het consulaat kunnen beschuldigen van zoiets. Dit zou internationale gevolgen hebben. Alle inlichtingendiensten over de hele wereld zouden in Istanbul naar Khashoggi zoeken en een graafput maken van de stad. Het nieuws stond al klaar: Istanbul is niet veilig voor toeristen. Diegenen waar wij om verantwoording vragen, zouden ons ter verantwoording roepen.”

“Het plan was dat de moordenaars ons zouden ondervragen. Weten jullie wat dat met Turkije zou doen en wat de economische gevolgen daarvan zouden zijn? De hele wereld zou zich afvragen of Turkije nog wel veilig was. De moordplanner is in zijn eigen val getrapt en heeft zichzelf neergeschoten. Turkije zou slachtoffer zijn, maar ontvangt nu juist respect en prestige (vanwege het succesvolle onderzoek, informatiedeling, samenwerking en keiharde bewijzen)”, aldus Aktay.

 

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA –BARTIN | Gepubliceerd: 27-10-2018

Oct 27, 2018
Loading posts...