<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Oct 21, 2018

Vermoorde Khashoggi zag Turkije als sleutelland van het nieuwe Midden-Oosten

De Saudische journalist Jamal Khashoggi die in het Saudische consulaat in Istanbul is vermoord, beschouwde Turkije als een sleutelland van het nieuwe Midden-Oosten.

Dat vertelde zijn vrienden in een interview met journalist Sarah El Deeb van persbureau AP.

“Vrienden zeggen dat de Saudische journalist Jamal Khashoggi een trotse Arabier was die een basis wilde vestigen in zijn voorouderlijk thuisland Turkije en bijdroeg aan de groeiende gemeenschap van verbannen Arabieren die daar hun toevlucht hebben gezocht”, zei ze in haar verslaggeving.

“Voor Khashoggi, een geschiedenisliefhebber, weerspiegelden de groeiende Arabische gemeenschap en de Turkse macht in de regio aspecten van het Ottomaanse rijk, toen Istanbul in het centrum stond van een rijk en multicultureel Midden-Oosten.’”

Kashoggi was van plan om op 3 oktober met zijn Turkse verloofde te trouwen, had een huis in Istanbul gekocht en was van plan zijn tijd te splitsen tussen Istanbul en de Amerikaanse staat Virginia, aldus het artikel.

Eiad Alhaji, een Syrische filmmaker en vriend van Khashoggi, zei: “We gingen vroeger samen zitten en praten, twee vreemdelingen buiten ons land en de maatschappij, over wat er gebeurt met de Arabieren in Turkije en in Amerika. Ik als Syriër en hij als een Saudiër.”

Een andere vriend Fatih Oke verklaarde dat hij en Khashoggi plannen hadden om een ​​paar projecten te beginnen.

Het artikel meldt ook dat Khashoggi in zijn laatste interviews zijn steun aan het Turkse Syrische beleid uitsprak maar kritiek had op de houding van de Saudische regering.

Azzam Tamimi, een Brits-Palestijnse, zei dat Khashoggi een warme plaats had gevonden in Istanbul. “Khashoggi vond een gastvrije plek in Istanbul. In Istanbul voel je je geen vreemde, de mensen, het eten, de gewoonten”, sprak Tamimi.

“Ook is de huidige politieke autoriteit van Turkije het dichtst bij de Arabieren sinds de val van het Ottomaanse Rijk honderd jaar geleden. Erdoğan en zijn partij openden hun armen voor de Arabieren”, voegde Tamimi eraan toe.

Khashoggi, een columnist voor The Washington Post, was vermist sinds hij op 2 oktober het Saudische consulaat in Istanbul binnenstapte. Na dagen van ontkenning om zijn verblijfplaats te weten, beweerde Saudi-Arabië op zaterdag dat Khashoggi stierf tijdens ‘een gevecht’ in het consulaat.

Op de dag van de verdwijning van Khashoggi kwamen 15 andere Saudi’s, waaronder verschillende functionarissen, met twee vliegtuigen in Istanbul aan en bezochten het consulaat terwijl hij nog binnen was, volgens bronnen van de Turkse politie. Alle geïdentificeerde personen hebben sindsdien Turkije verlaten. Een daarvan zou recent tijdens ‘een verkeersongeluk’ zijn omgekomen in Riyad.

Een gezamenlijk Turks-Saudisch team voltooide donderdag een onderzoek naar de zaak na het doorzoeken van de residentie van de consul-generaal en het Saudische consulaat in Istanbul. Dat vond veel later dan gepland plaats nadat de Saudiërs daar, na diverse eigen ‘redenen’, geen toestemming voor gaven in tegenstelling tot wat ze kort na de verdwijning van Khashoggi aan de wereld verklaarden dat “hun deuren altijd open stonden voor onderzoek”. Ook kreeg kort na de verdwijning persbureau Reuters een rondleiding door het ‘lege’ consulaat.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – WASHINGTON | Gepubliceerd: 21-10-2018

Oct 21, 2018
Loading posts...