<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 27, 2018

‘Vervroegde levering S-400 luchtverdedigingssysteem aan Turkije’

Turkije zal het Russische luchtverdedigingssysteem S-400 eerder geleverd krijgen dan vooraf gepland is. De levering staat al gepland voor volgend jaar, is opnieuw bevestigd.

Dat liet de directeur voor internationale samenwerking en regionale politiek van het Russische staatsdefensiebedrijf Rosteh, Viktor Kladov, maandag weten.

“Ik kan met zekerheid zeggen dat de S-400-deal een grote stap is tussen Turkije en Rusland om de militaire samenwerking te verbeteren. Turkije vroeg om een snellere levering. We hebben plannen om het eerste systeem in 2019 af te leveren”, zei Kladov tegen een Turkse nieuwsdienst in Moskou. De levering stond gepland in 2020.

Het raketsysteem is superieur, benadrukte de Russische directeur. “Met het systeem kan bijna elk object [binnen een straal van 400 kilometer] vernietigd worden. Er bestaat geen ander soortgelijk raketverdedigingssysteem in de wereld.”

VS

De VS is niet blij met de S-400-zet van Turkije en uit zorgen of het toestel wel kan aansluiten bij NATO-systemen. “Dat is tegen onze politiek”, zei buitenlandwoordvoerster Heather Nauert vorige week en dreigde met meer sancties. NAVO-partner Griekenland maakt gebruik van de S-300, een oudere versie.

Turkije heeft veelvuldig laten weten Europese luchtafweersystemen aan te willen schaffen voor de eigen veiligheid, maar tegenwerking ondervond en genoodzaakt was naar alternatieven te zoeken.

De NAVO bevestigde in juli dat Turkije wordt bedreigd met ballistische raketten uit Syrië en ze dit volgen. De alliantie belooft Turkije steun (LEES meer), maar Turkije wil het zekere voor het onzekere nemen met de S-400 en zich sneller en beter verdedigen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – MOSKOU | Gepubliceerd: 27-08-2018

Aug 27, 2018
Loading posts...