<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Aug 08, 2018

Vliegende start voor Turkse straaljager TF-X

Het Turkse straaljagersproject TF-X is een van de megaprojecten die voorrang krijgen. Dat blijkt uit het recent bekendgemaakte honderddaagse stappenplan van Turkije dat het land nog harder moet laten groeien. Het project krijgt grote staatssteun.

Dit jaar was cruciaal voor het Turkse gevechtsvliegtuig omdat het aantal motoren, het type en het uiteindelijke conceptuele ontwerp vastgesteld moesten worden. Dat is voltooid. De Turkse straaljager krijgt twee motoren. Om het proces te versnellen, wordt samengewerkt met de Britse defensiegigant BAE Systems. Daarvoor hebben zich dertig Britse ingenieurs gevestigd in Turkije, is deze week gemeld.

Het voorontwerp vereist ruim vier jaar tijd, maar het Turkse lucht- en ruimtevaartbedrijf TUSAŞ wil dat dankzij extra investeringen terughalen naar drie jaar.

TUSAŞ krijgt 5,7 miljard lira (1,1 miljard dollar) van de staat voor de bouw van de productiehal in Ankara. Ook ontvangt de vliegtuigbouwer 4,8 miljard dollar (ongeveer 900 miljoen dollar) voor het voorontwerp. Het Turkse toonaangevende defensiebedrijf ASELSAN en technologische raad TÜBITAK werken al geruime tijd aan de kritische systemen.

Dankzij dit project wordt Turkije na de Verenigde Staten, Rusland en China het vierde land ter wereld dat de technologie en mogelijkheden zal bevatten om de zogeheten vijfde generatie (composiet) gevechtsvliegtuigen te produceren, is gemeld.

Het Turkse megaproject creëert 20.000 nieuwe banen. De TF-X wordt de vervanger van de bekende F-16, die na 2030 door het Turkse leger gefaseerd uit de vloot zal worden gehaald.

Toekomst

De CEO van BAE Systems gaf vorig jaar aan dat Turkije met de huidige ontwikkelingen in de defensie-industrie sterker kan worden dan ooit. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 08-08-2018

Aug 08, 2018
Loading posts...