<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Apr 18, 2022

VN: 280 miljoen mensen op rand van hongerdood

Volgens het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) staan ​​ongeveer 280 miljoen mensen in de wereld op de rand van de hongerdood.

Dat benadrukte voorzitter David Beasley op een online persconferentie recent.

Tijdens de coronacrisis is dat aantal voor het eerst gestegen tot 135 miljoen. Vijf jaar geleden was het aantal extreem hongerlijdende mensen 80 miljoen.

Beasley somde de factoren op, die hij “een perfecte storm” noemde, zoals de Russische oorlog tegen Oekraïne, de coronapandemie, klimaatverandering en de piek in de grondstofprijzen, vooral in voedsel, brandstof en meststoffen.

“We moeten out of the box denken. Dit is een probleem voor de hele wereld. De komende zes tot negen maanden zijn cruciaal. Dit is een meerjarig probleem”, stelde hij.

Beasley merkte op dat het WFP een tekort heeft van 8 tot 9 miljard dollar door de wereldwijde voedselcrisis.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian zei dat voedselproductie, handel en solidariteit tussen landen cruciaal zijn om de wereldwijde voedselcrisis te boven te komen. “Het is cruciaal om nu in te grijpen. Dit mobilisatiemechanisme zal een internationale crisis voorkomen die verwoestend zou zijn voor de hele wereld.”

Het WFP verklaarde dat de impact van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de druk op importafhankelijke landen vergroot, die nu meer moeten betalen voor basisvoedselproducten.

“Zelfs vóór de invasie van Oekraïne zorgden de stijgende prijzen ervoor dat basisvoedselproducten buiten het bereik van veel kwetsbare gezinnen kwamen. De voedselprijzen zijn ongekend hoog, volgens de Voedselprijsindex van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie.”

“We hebben een gemeenschappelijk doel, namelijk het voorkomen van een grote voedselcrisis”, vertelde de Franse minister van Landbouw en Voedsel, Julien Denormandie.

EU-commissaris voor Crisisbeheersing Janez Lenarcic noemde de Russische oorlog tegen Oekraïne de grootste humanitaire crisis in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

De functionarissen kwamen eerder in Rome bijeen om plannen te bespreken om een ​​verslechtering van de voedselzekerheid over de hele wereld als gevolg van de oorlog in Oekraïne te voorkomen, vooral voor de ontwikkelingslanden en kwetsbare landen in de wereld.

Volgens de website van het WFP is er dringen 570 miljoen dollar nodig om mensen op de rand van de hongerdood te helpen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 18-04-2022

Apr 18, 2022
Loading posts...