<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 24, 2022

VN en Frankrijk bedanken Turkse first lady voor sterke rol in klimaatbestrijding

De first lady van Turkije Emine Erdoğan heeft deze week haar Franse tegenhanger en een hoge VN-functionaris ontvangen in het Turkevi Center in New York.

Erdoğan wisselde van gedachten met de Franse first lady Brigitte Macron over milieu-, onderwijs- en gezondheidskwesties. Macron bedankte Erdoğan voor het ondertekenen van het Zero Waste-initiatief met de VN, wat een prominente stap is in de strijd tegen klimaatverandering. Overigens staat de vrouw van de Turkse president bekend om haar oprechte en effectieve duurzame projecten.

Na de ontmoeting bedankte Erdoğan Macron op Twitter door te verklaren dat de twee first ladies het erover eens waren dat ze samen zullen strijden tegen klimaatverandering.

In een aparte vergadering ontmoette de Turkse first lady Maimunah Mohd Sharif, de uitvoerend directeur van het VN-programma voor menselijke nederzettingen (UN-Habitat). Ook Sharif prees het sterke leiderschap van Erdoğan op het gebied van milieugerelateerde kwesties.

Ze voegde eraan toe dat de opening van een regionaal VN-Habitat-kantoor in Turkije een nuttig initiatief zou zijn.

In juli bekroonde de Wereldbank Erdoğan voor haar succesvol project Zero Waste. (LEES meer + FOTO’S)

Turkevi Center

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan verwelkomde deze week tijdens zijn verblijf in New York voor de Algemene Vergadering van de VN meerdere wereldleiders in de toren van Turkije.

VN

De VN bedankte Turkije voor de graandeal waarvoor het heeft gezorgd tussen Oekraïne en Rusland. VN-chef Antonio Guterres noemde de overeenkomst, in juli getekend in Istanbul, een hoop voor de wereld en een wonder en zei dat de graanschepen die al een tijdje heen en weer varen een teken zijn van “wat de wereld kan bereiken als het samenwerkt”.

Inmiddels hebben 160 schepen meer dan 3 miljoen ton aan graan en andere agrarische producten vervoerd via de graancorridor.

De Turkse president sprak de wereld ook toe dinsdag. Hij had meerdere boodschappen aan alle landen en zei dat ook de wereld de pogingen van Turkije om de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te stoppen oprecht moet steunen. Er zijn landen die namelijk olie op het vuur gooien en lijken te willen dat de oorlog het liefst niet stopt.

Ook zei Erdoğan over de graandeal, wat merendeel zijn eigen prestatie is, dat het om “een van de grootste prestaties van de VN in de afgelopen jaren is”.

“Het is absoluut noodzakelijk dat we de VN hervormen, in overeenstemming met haar allesomvattende kenmerk, als een organisatie die oplossingen kan genereren voor een rechtvaardiger wereldorde en waar de gemeenschappelijke wil wordt belichaamd namens de hele mensheid”, sprak de Turkse leider die opnieuw benadrukte dat de wereld groter is dan de vijf landen die alles bepalen voor iedereen.

Vluchtelingenkerkhof

De fatale klap deelde Erdoğan uit aan Griekenland, die al langer bewust vluchtelingen laat verdrinken in de Egeïsche Zee en het oostelijke Middellandse Zeegebied, waaronder kinderen. De Turkse president hield ook een foto vast van twee recent verdronken kinderen, die door de Grieken waren weggeduwd op zee.

“Terwijl we worstelen om de dood van meer baby’s zoals Aylan te voorkomen, verandert Griekenland de Egeïsche Zee in een kerkhof van vluchtelingen met zijn illegale en roekeloze pushbacks.” Ook zijn er meerdere meldingen dat de Griekse troepen vluchtelingen uitkleden en hun kostbare spullen roven. (LEES meer + FOTO’S + VIDEO’S)

De vluchtelingencrisis kan niet worden opgelost door onschuldige mensen die een betere toekomst zoeken in concentratiekampen te plaatsen of hen op boten te laten om te sterven, benadrukte de leider van Turkije.

Aylan Kurdi was een 3-jarige Syrische vluchteling wiens lichaam in 2015 aanspoelde op een Turks strand. Een persfoto daarvan werd het bepalende beeld van de vluchtelingencrisis.

“Het is de hoogste tijd voor Europa en de VN om een einde te maken aan deze gruweldaden die gelijk staan aan misdaden tegen de menselijkheid.”

Toespraak

De hele toespraak van Erdoğan is ook in het Engels beschikbaar:

Turks:

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 24-09-2022

Sep 24, 2022
Loading posts...