<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jul 13, 2015

“VN heeft reputatie verloren in Bosnië”

De Verenigde Naties heeft zijn reputatie verloren in Bosnië. Dat zei het hoofd van het Turkse Presidium voor Religieuze Zaken (Diyanet) prof. Mehmet Görmez afgelopen zondag tijdens de begrafenisceremonie van meer dan honderd nieuw ontdekte slachtoffers van het bloedbad in Srebrenica.

Görmez herhaalde het feit hoe duizenden mensen die in 1995 hun toevlucht in Srebrenica zochten onder bescherming van de VN en Nederlandse soldaten in een bloedbad zijn afgeslacht. “Er is helemaal niets gedaan voor hun”, vertelt Görmez.

Het Diyanet-hoofd veroordeelt ook de houding van paus Francis en de Russische president Vladimir Poetin over de gebeurtenissen in Srebrenica. Görmez bekritiseert paus Francis omdat de paus tijdens een bezoek aan Bosnië in juni niet gebruik heeft gemaakt van de term genocide.

Een door Groot-Brittannië voorgestelde VN-resolutie die de massamoord in Srebrenica in 1995 veroordeelt als “genocide” is met een veto weggestemd door Rusland in de VN-Veiligheidsraad.

Görmez zei dat er geen aangepaste houding moest worden genomen door te kijken naar de religie, ras of taal van de mensen die zijn vermoord.

De VN-resolutie merkte op dat de aanvaarding van de tragische gebeurtenissen in Srebrenica als genocide een voorwaarde voor verzoening moest zijn.

“Dit toont aan dat sommige mensen nog steeds niet de nodige lessen hebben getrokken uit deze gebeurtenissen. Het is schokkend om te zien dat men 20 jaar na de genocide nog steeds aarzelt over dit onderwerp”, aldus Görmez.

Naar schatting zijn 8000 Bosnische moslimmannen en jongens in een bloedbad in Srebrenica vermoord door Bosnisch-Servische paramilitairen, terwijl verondersteld werd dat de stad onder bescherming van Nederlandse VN-soldaten was.

Op 11 juli faalden Nederlandse troepen erin om Servische soldaten tegen te houden die 2000 mensen hebben vermoord. Op de dagen daarna zijn in de omliggende bossen nog eens 6000 mensen vermoord.

 

© Turksemedia.nl | AA – SARAJEVO

Jul 13, 2015
blog comments powered by Disqus
Loading posts...