<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Nov 09, 2019

VN: Morsi wellicht vermoord door Egyptische staat

De dood van de Egyptische president Mohamed Morsi eerder dit jaar lijkt op een “willekeurige moord” door de staat, verklaarde de VN vrijdag.

“De dood van Morsi na het ondergaan van die omstandigheden kan neerkomen op een door de staat gesanctioneerde willekeurige moord”, zei Agnes Callamard, de speciale VN-rapporteur voor buitengerechtelijke moorden, en de VN-werkgroep voor willekeurige detentie, in een schriftelijke verklaring over de dood van Morsi op 17 juni.

De agentschappen van de VN voegden eraan toe dat onvoldoende gevangenisomstandigheden dezelfde consequenties kunnen hebben voor duizenden andere gevangenen.

De mensenrechtendeskundigen onderstreepten dat Morsi, de eerste en laatste democratisch gekozen president van Egypte, 23 uur per dag in eenzame opsluiting werd geplaatst. “Hij mocht geen andere gevangenen zien, zelfs niet gedurende één uur per dag dat hij sportactiviteiten mocht uitoefenen. Hij werd gedwongen op een betonnen vloer te slapen met slechts één of twee dekens voor bescherming.”

Morsi kreeg ook geen toegang tot boeken, tijdschriften, schrijfgerei of een radio. Volgens de experts weigerden de autoriteiten hem te helpen toen Morsi leed aan zijn gezondheidsproblemen. “Morsi kreeg geen levensreddende en voortdurende zorg voor zijn diabetes en hoge bloeddruk.”

“Hij verloor geleidelijk het zicht in zijn linkeroog, had terugkerende diabetische coma’s en viel herhaaldelijk flauw. Hieruit leed hij aanzienlijk tandbederf en tandvleesinfecties.”

De experts zeiden dat duizenden andere gevangenen ‘ernstig risico’ lopen vanwege de aanhoudende wrede omstandigheden in gevangenissen. Ze merken op dat gevangenen effectief worden gedood door de omstandigheden waaronder ze worden vastgehouden en de weigering van medische behandeling. “Het lijkt erop dat dit opzettelijk is of op zijn minst mag gebeuren door de roekeloze minachting voor hun leven en lot.”

De deskundigen benadrukten dat deze overtredingen de gevangenen het risico op overlijden of onherstelbare schade aan hun gezondheid toebrengen.

Het Egyptische gerechtshof heeft 75 mensen ter dood veroordeeld en 47 achter slot en grendel geplaatst na een hardhandig optreden tegen door de Moslimbroederschap geleide protesten in 2013.

Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten, noemde de straffen van de Egyptische rechters een grove en onomkeerbare gerechtelijke dwaling.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan noemt de huidige couppresident van Egypte, al-Sisi, “een moordenaar, die de democratie heeft uitgemoord in zijn land”. (VIDEO)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – GENÈVE | Gepubliceerd: 09-11-2019

Nov 09, 2019
Loading posts...