<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jan 28, 2016

‘Volk moet systeemverandering Turkije bepalen’

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft donderdag in Ankara gezegd dat het Turkse volk moet bepalen of Turkije van een parlementair naar een presidentieel systeem moet gaan.

“Ik stel voor dat de Turkse bevolking dat moet bepalen en niet de afgevaardigden van het parlement. Het parlement moet een beslissing nemen of het systeem moet veranderen. Maar het besluit moet bij het volk liggen”, zei Erdoğan.

Erdoğan sprak ook over “de foute gedachte dat overgang tot een presidentieel systeem zijn persoonlijke zaak is.”

“Dit is niet iets wat Erdoğan voor zichzelf wil. Moge dat duidelijk zijn. Ik heb het ook over het presidentieel systeem gehad toen ik premier was en nog veel eerder toen ik de burgemeester van Istanbul was. Dit is niet iets wat recent boven water is gekomen. De reden dat we er nu weer over hebben is mijn oprechte overtuiging dat Turkije dit nieuwe systeem nodig heeft om zijn doelen te kunnen bereiken.”

webtf7b2eucwio1qfesa

De Turkse president pleit daarnaast ook voor een nieuwe grondwet dat “weer het erfgoed, cultuur, geschiedenis en ambitie van de Turkse bevolking weerspiegelt” en zegt dat de Turken in 1960 na een militaire staatsgreep een grondwet voorgeschoteld hebben gekregen die opgesteld is door coupplegers. “Laten we onze bevolking en de vertegenwoordigers van het volk weer een eigen grondwet laten maken en deze doorgeven aan de volgende generaties”, aldus Erdoğan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA

Jan 28, 2016
blog comments powered by Disqus
Loading posts...