<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Feb 02, 2021

Voorbereid Turkije is er klaar voor: ‘Kom maar op iedereen’

De verwachte ongeregeldheden en provocaties in de Turkse metropool Istanbul vinden deze keer onder het mom van ‘academische vrijheid’ plaats.

Protesterende ‘studenten’ van de Boğaziçi Universiteit zouden sinds januari niet blij zijn met de benoeming van een nieuwe rector, bekend om zijn technologische succesverhalen die Turkije een stapje hoger zal tillen. Naast de betogingen is ook getracht de Islam te beledigen op het campusterrein, een vergeefse poging van “4 LGBT-gekken”, zo omschreven door de Turkse binnenlandminister Süleyman Soylu op Twitter.

Laatstgenoemde moeide zich ook al te graag in de provocaties en schermde de tweet van de geliefde Soylu af. De LGBT’ers plaatsen hun vlaggen op een naar eigen zeggen kunstwerk met daarop de heilige Ka’aba. De nieuwe rector heeft meerdere keren geprobeerd met de studenten de dialoog aan te gaan, maar dat werd hem zeer bemoeilijkt.

Dinsdag werd bekend dat 102 van de 159 illegale betogers geen studenten blijken te zijn, verklaarde het gouverneurschap van Istanbul. De betogers zijn allen aangehouden voor het bezetten van het gebouw van de rector en het illegaal demonstreren. Ook hebben enkele betogers banden met terreurgroepen, maakten de Turkse autoriteiten iedereen duidelijk.

Het voorbereide Turkije en diens volk weet wat er daadwerkelijk aan de hand is: “Er is van buitenaf [weer] op een knopje gedrukt”. Sinds de komst van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden, die eerder zei na zijn winst de Turkse oppositie te zullen steunen om president Erdoğan omver te werpen, vinden diverse en gevaarlijke provocaties plaats in Turkije, maar ook in Noord-Syrië en Somalië, waar het Turkse leger actief is.

Zowel veel Turken als Turkse politici benadrukken dat er deze keer geen genade zal zijn “voor diegenen die de staat willen beschadigen of omverwerpen”, klinkt het massaal in Turkije, verwijzend naar eerdere gebeurtenissen. Veel Turken schrijven op sociale media achter hun regering te staan. Media in Turkije maken werk van hoe internationale media aanvallen en desinformatie verspreiden.

Boğaziçi

De al te vrije Boğaziçi Universiteit kwam afgelopen week ook in opspraak omdat het een lijstje heeft gemaakt van alle moslimstudenten die tegen de betogingen en de LGBT-actie waren. Daarbij zijn ook notities gemaakt wie wat deelde en welke [moslim]pagina’s zij volgen. Die lijst met namen en notities is gedeeld in een Facebookgroep met alle 15.000 studenten van de universiteit.

De geliefde Turkse minister Soylu roept de universiteit op om academisch werk te leveren en “niet in de val te trappen”. Hij verzoekt de steuners van de protesten zich niet als een pion te laten gebruiken.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 02-02-2021

Feb 02, 2021
Loading posts...