<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Nov 20, 2015

Vrees voor wapenhandel Engeland: Hoe komt IS aan wapens?

Uit cijfers van de Britse Campagne tegen Wapenhandel (CAAT), een organisatie dat gevestigd is in Londen om internationale wapenhandel te stoppen, blijkt dat Engeland vanaf 2010 in vijf jaar tijd 21 miljard pond aan wapens heeft verkocht aan landen over de hele wereld.

Uit het rapport blijkt dat veertig procent van de wapens bestemd was voor landen in het Midden Oosten en Noord-Afrikaanse landen. Engeland heeft in vijf jaar tijd voor 8,4 miljard pond aan wapens verkocht in deze landen, wapens die met name naar regio’s gingen met regionale spanningen en conflicten.

Een woordvoerder van CAAT, Andrew Smith, is bezorgd namens de organisatie: “Er is sprake van een flinke hypocrisie in het buitenlandbeleid van Engeland. De Engelse regering heeft het over mensenrechten maar bewapent stelselmatig mensen die de mensenrechten schenden. Ze verkopen heel veel wapens in oorlogsgebieden. Er is helemaal geen controle in deze oorlogsgebieden, we weten niet wie deze wapens uiteindelijk krijgen en gebruiken.”

webr32fqeadxz

Lindsey German, een van de managers van de Stop the War-coalitie, meldt dat er geen garantie bestaat naar wie de wapens gaan. “Als men eens keek naar de wapenhandel van Engeland in oorlogsgebieden zouden ze zien dat het om astronomische bedragen gaat. Deze wapens gaan naar bijvoorbeeld Nigeria, Libië en dat soort landen. Maar natuurlijk kan men niet met zekerheid zeggen wat de eindbestemming is van deze wapens”, zegt German.

De Britse politicus voor de Labour Party Jeremy Corbyn heeft eerder aangegeven dat het leveren van wapens naar bepaalde regio’s ervoor heeft kunnen zorgen dat terreurgroep IS is gaan groeien. Corbyn verwees naar een artikel van de Britse krant The Independent met als titel “Daesh (IS) is niet zomaar ontstaan, ze komen niet zomaar aan hun wapens” en vroeg zich af hoeveel van de wapens die Engeland verkoopt in handen komt van terreurgroep IS.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – LONDEN

Nov 20, 2015
blog comments powered by Disqus
Loading posts...