<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 26, 2022

VS bewapent illegaal eilanden nabij Turkije

Turkije heeft maandag diplomatiek protest uitgesproken tegen de VS en Griekenland vanwege de illegale inzet van gepantserde voertuigen op Egeïsche eilanden. De neutrale eilanden horen gedemilitariseerd te blijven.

Drones van het Turkse leger hebben de Griekse inzet van gepantserde voertuigen op de eilanden Midilli (Lesvos) en Sisam (Samos), wat in strijd is met het internationaal recht, op beeld vastgelegd.

Turkije riep daarop de Griekse ambassadeur in Ankara op het matje en riep op tot beëindiging van de schendingen op de Egeïsche eilanden en het herstellen van hun niet-militaire status, aldus het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

In de nota verklaarde het Turkse ministerie dat de inzet opnieuw een schending was van de verplichtingen van Griekenland onder het Verdrag van Lausanne van 1923 en het Verdrag van Parijs van 1947.

Deze eilanden moesten worden gedemilitariseerd onder het Verdrag van Lausanne van 1923 en het Verdrag van Parijs van 1947, dus alle troepen of wapens op de eilanden zijn ten strengste verboden, is benadrukt.

VS

Ondertussen drong Turkije in een protestnota aan de VS aan op respect voor de status van de eilanden in de oostelijke Egeïsche Zee en op maatregelen om het gebruik van zijn wapens daar te voorkomen.

Turkse dronebeelden, die zondag werden vrijgegeven, toonden aan dat landingsschepen militaire voertuigen vervoerden die door de VS aan de eilanden waren geschonken.

Volgens veiligheidsbronnen hebben de Turkse drones die een vluchtmissie over de Egeïsche Zee uitvoerden, twee Griekse landingsschepen opgenomen op weg naar Midilli en Sisam.

Er werd onthuld dat de schepen 23 tactische gepantserde voertuigen naar Midilli en 18 naar Sisam vervoerden. De gepantserde voertuigen behoren tot de voertuigen die door de VS naar de haven van Alexandroupolis (Dedeagac) in Griekenland werden gestuurd.

Erdoğan

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan reageerde maandag ook op de meest recente provocaties van Griekenland. “Ankara zal het niet nalaten zijn rechten en belangen te verdedigen.”

“De op bezetting lijkende militaire opbouw van een ander land [VS] in heel Griekenland zou in wezen de Griekse bevolking moeten storen, niet ons”, zei Erdoğan na de kabinetsvergadering in de hoofdstad Ankara.

“Deze film hebben we eerder ook gezien. We zijn ons terdege bewust van de echte bedoelingen van degenen die Griekse politici tegen ons hebben uitgelokt en loslaten om ons doel voor het opbouwen van een grote en machtige Turkije te belemmeren.”

“Dit is echter een gevaarlijk spel voor de Griekse politici, de Griekse staat, het Griekse volk en degenen die ze als marionetten gebruiken”, maakte de Turkse leider iedereen duidelijk.

De Turkse president benadrukte dat zij de rechten en belangen van Turkije tegen Griekenland zal verdedigen, “met alle middelen die tot onze beschikking staan” en herhaalde dat Griekenland zich op geen enkel vlak kan meten met Turkije.

“Noch die militaire opbouw, noch die politieke en economische steun is voldoende om Griekenland naar ons niveau te brengen, maar deze verkeerde stappen zijn genoeg om Griekenland in alle opzichten te doen zinken”, aldus Erdoğan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 26-09-2022

Sep 26, 2022
Loading posts...