<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
May 06, 2019

VS bezorgd om booractiviteiten Turkije

De VS heeft er bij Turkije op aangedrongen om zijn besluit om boorwerkzaamheden op Cyprus te beginnen opnieuw te overwegen.

“De VS is diep bezorgd over de aangekondigde plannen van Turkije om offshore boorwerkzaamheden te starten in een gebied dat door de Republiek Cyprus wordt opgeëist als de exclusieve economische zone”, zei Morgan Ortagus, woordvoerder van de Amerikaanse Department State in een verklaring zondag.

Deze stap is zeer provocerend en brengt mogelijk spanningen in de regio met zich mee, stelde de VS.

“We dringen er bij de Turkse autoriteiten op aan om deze operaties een halt toe te roepen en alle partijen aan te moedigen om terughoudend te handelen”, zei hij.

Cyprus

Het eiland in de oostelijke Middellandse Zee is verdeeld sinds 1974, toen een Grieks-Cypriotische staatsgreep werd gevolgd door geweld tegen de Turkse bewoners van het eiland en Ankara moest ingrijpen.

Turkije heeft de eenzijdige boringen van de Grieks-Cypriotische regering in het oostelijke Middellandse Zeegebied consequent bestreden, waarbij de Turks-Cyprioten ook rechten hebben op de hulpbronnen in het gebied.

Ankara benadrukt al lange tijd de rechten en belangen van het Turks-Cypriotische volk te beschermen, die worden beschreven als de gelijke eigenaren van het eiland.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 06-05-2019

May 06, 2019
Loading posts...