<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Feb 13, 2020

VS spreekt steun uit aan Turkije

De VS neemt de zorgen van Turkije om de situatie in de Syrische provincie Idlib serieus nu de confrontatie tussen Ankara en het Syrische regime van Bashar al-Assad toeneemt, zei een hoge ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag.

Functionaris Christopher Robinson vertelde de commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Senaat dat Turkije te maken heeft met bedreigingen aan zijn Syrische grens, onder verwijzing naar Iran en Rusland als de twee dreigingsbronnen.

“Hoewel we op bepaalde punten verschillen hebben met de regering van Ankara, houden we ons bezig met hen, omdat we hun veiligheidsproblemen serieus nemen”, zei Robinson. “Turkije is de belangrijkste NAVO-bondgenoot en is een belangrijke speler in regionale veiligheidskwesties. We houden contact.”

Zijn opmerkingen komen nadat het Assad-regime aanvallen blijft uitvoeren op burgers en de recente aanvallen op Turkse troepen waarbij ten minste 12 martelaren vielen in het noordwesten van Syrië in Idlib. Turkije sloeg zeer hard terug en schakelde in totaal meer dan 200 militairen in dienst van Assad uit, waaronder ook diens huursoldaten.

“Turkije heeft zojuist ernstige verliezen geleden van soldaten in Syrië door het Assad-regime, gesteund door de Russische regering”, benadrukte de hoge Amerikaanse functionaris.

Robinson zei dat Turkije Rusland heeft opgeroepen zijn verantwoordelijkheid te nemen voor wat er gebeurt in Syrië. “Rusland komt zijn verplichtingen niet na. Dit blijft een probleem. Ze zeggen één ding, maar hun daden vertellen een ander verhaal.”

Turkse troepen zijn als onderdeel van een antiterreur- en vredesmissie in Idlib, nominaal een wapenstilstandszone, onder een deal tussen Turkije en Rusland. Idlib is sinds de uitbraak van de Syrische burgeroorlog in 2011 een bolwerk van oppositie- en antiregeringstroepen.

In september 2018 kwamen Turkije en Rusland overeen om van Idlib een veilige zone te maken waarin geweld en aanvallen uitdrukkelijk zijn verboden. Maar sindsdien zijn meer dan 1.800 burgers gedood bij aanvallen door het Syrische regime en Russische troepen, die een staakt-het-vuren uit 2018 en een nieuwe die op 12 januari inging, schonden. Daarop vluchtten meer dan 1 miljoen Syriërs richting de Turkse grens.

Turkije blijft het land met de meeste vluchtelingen ter wereld en vangt meer dan 3,7 miljoen vluchtelingen op sinds 2011.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – WASHINGTON | Gepubliceerd: 13-02-2020

Feb 13, 2020
Loading posts...