<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Oct 24, 2019

VS wil NAVO-relatie met Turkije verder versterken

De Amerikaanse minister van Defensie riep donderdag in Brussel op tot versterking van het NAVO-partnerschap met Turkije.

Dat deed hij tijdens een evenement georganiseerd door het Duitse Marshall Fonds (GMU) vooraf aan zijn bijeenkomst met alle NAVO-defensieministers.

“We moeten samenwerken om ons partnerschap met Turkije te versterken en ervoor te zorgen dat ze teruggaan naar de sterke betrouwbare en verantwoordelijke bondgenoot, die ze in het verleden zijn geweest”, benadrukte Esper.

Als reactie op de Turkse missie Vredesbron in het noordoosten van Syrië, zei Esper: “Er was geen mogelijkheid dat we een oorlog beginnen met een NAVO-bondgenoot. Een NAVO-partner die een zeer goede bondgenoot is geweest sinds zijn toetreding tot de alliantie in 1952.”

Hij zei dat Turkije met betrekking tot de alliantie de “verkeerde richting” ingaat, verwijzend naar de toenadering van Turkije tot Rusland.

Over terreurgroep Daesh (IS) claimde Esper dat zijn land het kalifaat heeft verslagen dankzij partnerschap met SDF. “Onze toewijding aan de Koerden was niet om hen te helpen een autonome Koerdische staat te vestigen en hen te verdedigen tegen Turkije”, aldus de Amerikaanse defensieminister.

De terroristische groep YPG/PKK in Syrië gebruikt het acroniem SDF als dekmantel voor het ontvangen van Amerikaanse steun.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – BRUSSEL | Gepubliceerd: 24-10-2019

Oct 24, 2019
Loading posts...