<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Nov 19, 2021

VS ziet aantal drugsdoden binnen jaar explosief stijgen naar 100.000

Het aantal sterfgevallen door drugsoverdosis in de Verenigde Staten heeft een record bereikt, blijkt woensdag uit een rapport van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

In totaal werden tussen april 2020 en dit jaar 100.306 sterfgevallen geregistreerd, becijferde het rapport van het National Center for Health Statistics van de CDC.

Het gaat om een stijging van 28,5 procent ten opzichte van 78.056 sterfgevallen in dezelfde periode in het voorafgaande jaar.

Het recordniveau komt mede door coronamaatregelen en de daarop volgende lockdown vanaf maart 2020. Hoewel veel beperkingen in de daaropvolgende maanden werden versoepeld, wordt aangenomen dat “sommigen het moeilijk hebben om zich aan te passen en zich tot ‘geneesmiddelen op recept’ hebben gewend”.

Lange isolatieperioden, het overlijden van familieleden en vrienden als gevolg van covid-19, banenverlies en financiële moeilijkheden zijn volgens experts belangrijke factoren achter een hoger drugsgebruik, aangezien het gebruik van voorgeschreven medicijnen in de VS tijdens de pandemie ook is toegenomen.

Opioïden en vervalsingen – waaronder heroïne, fentanyl en oxycodon – die als pijnstillers worden voorgeschreven, hebben sinds 2000 de dood van meer dan 470.000 mensen in de VS veroorzaakt.

“Terwijl we vooruitgang blijven boeken om de coronapandemie te verslaan, kunnen we deze epidemie van verlies, die gezinnen en gemeenschappen in het hele land heeft geraakt, niet over het hoofd zien”, verklaarde de Amerikaanse president Joe Biden.

Biden zei dat zijn regering zich inzet voor het aanpakken van verslaving en het beëindigen van de overdosisepidemie, waarbij hij opmerkte dat bijna 4 miljard dollar is uitgegeven via het Amerikaanse reddingsplan om de diensten voor stoornissen in het gebruik van middelen en geestelijke gezondheid uit te breiden.

“We werken eraan om de ziektekostenverzekering toegankelijker en betaalbaarder te maken voor alle Amerikanen, zodat meer mensen die zorg nodig hebben deze ook kunnen krijgen”, zei hij.

“We versterken preventie, bevorderen schadebeperking, breiden de behandeling uit en ondersteunen mensen bij herstel, evenals het verminderen van de toevoer van schadelijke stoffen in onze gemeenschappen. En we zullen niet opgeven”, aldus de Amerikaanse leider.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 19-11-2021

Nov 19, 2021
Loading posts...