<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Jul 03, 2015

Waarschuwing voor ouders reizend met kinderen

Op donderdag 2 juli vond op Schiphol de aftrap plaats van een campagne om ouders erop attent te maken op de verscherpte controles op minderjarige kinderen die alleen of maar met één ouder reizen. Op verzoek van de Marechaussee dient men namelijk de toestemming van (beide) gezaghebbende ouder(-s) aan te tonen.

De aftrap is door het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO) in samenwerking met de Koninlijke Marechaussee (Kmar) gegeven.

web13wdqsac

Coşkun Çörüz, directeur van het Centrum Internationale Kinderontvoering en kolonel Molenaar plaatsvervangend commandant van de Koninklijke Marechaussee district Schiphol hebben korte toespraken gehouden tijdens de aftrap.

web3rfdeqca

Çörüz: “Wij zijn er vandaag om mensen voor te lichten die met minderjarige kinderen reizen. Wees dan alert. U kunt namelijk worden bevraagd door de Marechaussee. Naast voorlichten is onze tweede doel het voorkomen dat kinderen worden ontvoerd. Vorig jaar zijn er 247 kinderen ontvoerd en 355 kinderen liepen de dreiging om ontvoerd te worden. Elke werkdag wordt één kind ontvoerd. Wij vragen hier aandacht om.”

web3rfwqecsad x

Kolonel Molenaar gaf aan dat de samenwerking met Het Centrum Internationale Kinderontvoering goed verloopt.

Het Centrum IKO geeft een voorbeeld van een voorval: “Vorig jaar stond Ingrid van der Wiel nietsvermoedend met haar twee kinderen Julian en Tessa bij de paspoortcontrole. Ze verheugden zich enorm op het familiebezoek in Amerika. De medewerker van de Koninklijke Marechaussee vroeg Ingrid of de vader van de kinderen toestemming had gegeven voor de reis. Ingrid wist niet dat dit nodig was. Ze had geen toestemmingsformulier bij zich. Bijna hadden ze hierdoor hun vlucht gemist. Gelukkig werd na onderzoek door de Marechaussee duidelijk dat de vader het prima vond dat zijn vrouw en kinderen op vakantie naar Amerika gingen. Maar voor Ingrid en haar man was het wel een wake-up call. De vakantie in Amerika beviel zo goed. Dit jaar gaan Ingrid en de kinderen weer. Nu is Ingrid wel goed voorbereid. Via de website www.kinderontvoering.org heeft ze het “Formulier toestemming reizen met minderjarige” gedownload. Haar man heeft dit ondertekend. Met een gerust hart gaan Ingrid en de kinderen op reis.”

webr312fwqdcsa

“Dit is een voorbeeld uit de praktijk. Het kan u ook overkomen. Vakantie valt onder de uitoefening van het gezags- en omgangsrecht. Wellicht staat u er niet bij stil, maar op verzoek moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de gezaghebbende ouder(-s) om met de minderjarige op vakantie te gaan. De ervaring van het Centrum IKO is dat zowel mannen als vrouwen die alleen reizen met hun kind steekproefsgewijs worden bevraagd door de Koninklijke Marechaussee. De Koninklijke Marechaussee heeft de mogelijkheid, op grond van de Schengengrenscode, iedere minderjarige die reist met één ouder te controleren. De achternaam van het kind kan een aanleiding voor de controle zijn, maar andere factoren, zoals de reden van vakantie of een enkele reisticket spelen eveneens een rol. Het terug geleiden van een kind na een internationale kinderontvoering duurt vaak lang en is ingewikkeld”, aldus IKO.

Het Centrum IKO heeft een formulier ontwikkeld waarmee een ieder die alleen reist met een minderjarig kind de toestemming van de gezaghebbende ouder(-s) kan aantonen. Dit formulier is niet wettelijk verplicht, maar is een middel om die toestemming aan te tonen. Het formulier is op de website www.kinderontvoering.org en op de website van de Rijksoverheid www.defensie.nl/onderwerpen/reisdocumenten-en-grenscontroles/inhoud/reizen-metkinderen te vinden.

webr3fedwqcsa

 

© Turksemedia.nl

Jul 03, 2015
Loading posts...