<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Mar 02, 2020

Wanhopige Europese leiders bellen Erdoğan; ‘Deuren gaan niet dicht’

Kort na het besluit van Turkije vluchtelingen uit andere landen niet meer tegen te houden voor Europa, stonden de telefoons in Ankara roodgloeiend.

Dat liet de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan maandag tijdens een bijeenkomst weten.

Turkije vangt al negen jaar lang zo’n 4 miljoen vluchtelingen op, zei Erdoğan. “Toen men Turkije verder in het nauw wilde drijven door 1,5 miljoen nieuwe vluchtelingen uit Syrië [Idlib] gedwongen naar onze grenzen te sturen, verzocht ik, net zoals ik dat maanden geleden ook zei, dat deze lasten verdeeld moesten worden.”

Maar dit verzoek werd gebagatelliseerd, vertelde de Turkse president. “Ze dachten dat ik zat te bluffen. Nu de grenzen open zijn, ontvangen we de ene telefoon na de andere met de boodschap de grenzen te moeten sluiten. Dacht het niet: de deuren staan open en dat zal ook zo blijven. U zult uw aandeel ontvangen.”

De nieuwe stroom vluchtelingen richting Europa wordt alsmaar groter. “Opnieuw staat de telefoon roodgloeiend. Meerdere landen verzoeken om een bijeenkomst.”

Ankara ontving maandag al de eerste Europese leider: de Bulgaarse premier Bojko Borisov. Die werd na een welkomstceremonie in het presidentiële complex in Ankara ontvangen door Erdoğan.

Idlib

De maat is vol voor Turkije nadat het alleen is gelaten in de opvang van miljoenen vluchtelingen, EU zijn afspraken niet nakomt en het land niet is gesteund in de strijd tegen het Assad-regime dat Noord-Syrië etnisch zuivert.

Turkije schakelde binnen 20 dagen meer dan 2.500 militieleden van Assad uit. Die vielen de vredeszone aan en schonden de wapenstilstand, waarna het Turkse leger ingreep.

50 miljard dollar

Turkije vangt op eigen kracht zo’n 3,7 miljoen Syrische vluchtelingen op. Het land heeft daar uit eigen zak ongeveer 50 miljard dollar aan uitgegeven. Buitenlandse steun is vergeleken daarmee niet noemenswaardig klein.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 02-03-2020

Mar 02, 2020
Loading posts...