<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 01, 2020

Watervlakte in Turkije kan antwoorden geven op leven op Mars

Overeenkomsten tussen een meer in het zuidwesten van Turkije en de Jezero-krater op Mars hebben volgens een wetenschapper de interesse gewekt van het Amerikaanse ruimteagentschap NASA in een onderzoek naar mogelijk leven op de Rode Planeet.

De minerale samenstelling tussen de krater van Mars en het Salda-meer in de Turkse provincie Burdur is bestudeerd dankzij diverse detectiemethoden, vertelde professor geological engineering Candan Gökçeoğlu van de Hacettepe Universiteit in de Turkse hoofdstad Ankara zaterdag in een interview.

De 45 kilometer brede Jezero-krater is de geplande landingsplaats van NASA’s motorvoertuig (rover) in februari. Dan begint NASA een missie op Mars die een jaar zal duren, het equivalent van 687 aardse dagen. Volgens de ruimtevaartorganisatie is de krater de thuisbasis geweest van een groot meer en misschien microbieel leven.

Gökçeoğlu, die ook lid is van de Turkse Raad voor Milieu en Natuurlijke Middelen, verwees ook naar een tweet van NASA die Jezero en Salda vergeleek.

“Hoewel het een wereld verder ligt, heeft het Turkse meer geologische overeenkomsten met Jezero Crater op Mars. Het Salda-meer heeft dezelfde mineralogie en geologie als het droge meer van Mars. In feite deden onderzoekers zelfs veldwerk aan het Salda-meer om zich voor te bereiden op #CountdownToMars”, schreef NASA.

“Je kunt misschien niet reizen naar de Jezero-krater op Mars, maar je kunt wel het op één na beste bezoeken: het Salda-meer in Turkije”, aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

De Turkse professor legde uit dat wetenschappers overeenkomsten hebben gevonden tussen een soort sediment in Salda dat wordt gevormd door algen en mineralen. Dat sediment is ook op Mars gespot.

“NASA probeert nu te begrijpen of Mars nu vergelijkbaar is met de aarde, zoals 3,5 miljard jaar geleden. De monsters die het ruimtevaartuig naar de aarde zal brengen over de vraag of er werkelijk activiteit is van primitieve levensvormen, zullen een volledig begrip hiervan opleveren.”

Gökçeoğlu benadrukte dat het Salda-meer zowel visueel als wetenschappelijk uniek is en dat het ook zo bewaard moet worden. Hij merkte op dat Salda onder het hoogste beschermingsregime valt en tot speciale milieubeschermingszone is uitgeroepen.

“We moeten de bescherming ervan niet alleen aan de staat overlaten. Wij als individuen moeten ons steentje bijdragen.”

Salda kan na het roveronderzoek van NASA medio 2022 populairder worden in de wereld . “Als het echt mineralogisch vergelijkbaar is, dan zal men zeggen dat Mars 3,5 miljard jaar jonger is dan de aarde en het op weg is om een ​​planeet zoals de aarde te worden.”

Salda is ook bekend als de Malediven van Turkije in de Turkse provincie Burdur. In de afgelopen jaren is het meer een populaire bestemming voor toeristen vanwege zijn witte strand en helder water.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 01-08-2020

Aug 01, 2020
Loading posts...