<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Nov 19, 2015

‘We hebben nieuwe surprises voor Israël’

De voorzitter van de Internationale Humanitaire Hulporganisatie (IHH), Bülent Yıldırım, meldt dat er uit elk deel van de wereld rechtszaken worden aangespannen tegen Israël. De rechtszaken volgen nadat Israël in 2010 een scheepskonvooi met hulpgoederen bestemd voor Gaza onderschepte op internationale wateren in de Middellandse Zee. Hierbij werd het Turkse hulpschip Mavi Marmara bestormd door Israëlische militairen met als gevolg dat er negen Turken werden vermoord.

“Israël is in paniek. We hebben nieuwe verrassingen voor Israël”, zegt Yıldırım voor het grootste gerechtsgebouw van Europa, het Paleis van Justitie in Istanbul. Hij is daar samen met slachtoffers, aanklagers en advocaten voor de tiende zitting in de Mavi Marmara zaak.

Yıldırım zegt dat Israël voor de ogen van de wereld voor bloedvergieten en tranen zorgt in Gaza: “Israël denkt de wereld in bedwang te kunnen houden. We moesten wat doen voor Gaza, die zich in een humanitaire noodsituatie bevond. We besloten hierop actie te ondernemen door middel van een scheepskonvooi met hulpgoederen. Er bevonden zich moslims, christenen, joden en atheïsten op de schepen. Deze mensen hadden allemaal een schoon hart. Iedereen werkte samen. Tijdens hun strijd maakten ze geen onderscheid tussen religie, taal en ras. Ze gaven unaniem aan tegen onderdrukkers te zijn. Historisch gezien was dit wellicht de eerste keer dat er zo’n mooie diepe eenheid bestond. Desondanks viel Israël ons aan op internationale wateren. Ze hebben ons ondervraagd, gearresteerd en negen mensen vermoord.”

webr31wfqdsacx

Yıldırım meldt dat activisten vanuit de hele wereld rechtszaken aanspannen tegen Israël. “Gewonde Palestijnse kinderen kunnen zich niet in het buitenland laten behandelen vanwege blokkades door Israël. Deze kinderen zijn als gevangenen opgesloten in hun eigen land. De onderdrukkers zullen ook samen met de opdrachtgevers voor de aanval op Mavi Marmara en de militairen die het schip aanvielen worden opgesloten in het bezette Palestijnse land. Dit zal door middel van rechtszaken gebeuren die ze niet kunnen ontlopen.”

Verwijzend naar de rechtszaken geeft Yıldırım aan dat Israëlische onderdrukkers geen controle meer zullen hebben over hun rijkdom, dat zich verspreid bevindt over de hele wereld en wat is weggehaald uit Israël. “Bovendien hebben deze mensen getracht onze president Recep Tayyip Erdoğan, onze premier Ahmet Davutoğlu en de humanitaire hulporganisatie IHH uit te roepen tot internationale terroristen. Maar dat is hun niet gelukt.”

“In de Verenigde Staten loopt er een rechtzaak tegen Ehud Barak, de premier van Israël die als eerste een embargo oplegde tegen Palestina. Daarnaast moet hij binnenkort weer terechtstaan voor zijn internationale terreurmisdaden. In Spanje heeft het Spaanse hooggerechtshof een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen premier Netanyahu, voormalig minister van Buitenlandse Zaken Lieberman en andere zes voormalige bewindslieden wegens misdaden tegen de menselijkheid. Dit geldt ook voor het ex-hoofd van MOSSAD om zijn gruwelijke terreurdaden. Israël is in paniek. We hebben nieuwe surprises voor Israël. Ze zullen steeds meer te maken krijgen met dit soort rechtszaken”, aldus Yıldırım.

Deelnemers hulpvloot

Op de humanitaire hulpvloot naar Gaza bevonden zich 663 deelnemers uit 37 landen, waaronder de voormalig aartsbisschop van de Grieks-katholieke kerk Hilarion Capucci, nobelprijswinnares Mairead Corrigan en de Zweedse schrijver Henning Mankell. Uit Nederland waren antropologe Anne de Jong en Amin Abou Rashed aanwezig, een van de initiatiefnemers van de actie.

Excuses Israël

Tijdens de bestorming van het Turkse hulpschip werden negen Turken vermoord door Israëlische militairen. Israël bood in 2013 officieel zijn excuses aan voor de bestorming, de Israëlische premier Netanyahu heeft zich verontschuldigd bij de toenmalige Turkse premier Recep Tayyip Erdoğan. “We hebben fouten gemaakt bij de operatie”, verklaarde Israël. Uit het rapport van de Verenigde Naties bleek dat het geweld dat is gebruikt tijdens de bestorming en moord op de negen Turken “onaanvaardbaar” was.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL

Nov 19, 2015
Loading posts...