<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Apr 24, 2015

Wereldleiders herdenken 100ste verjaardag Slag om Gallipoli

Afgelopen vrijdag kwamen wereldleiders bijeen in de westelijke Turkse provincie Çanakkale om de honderdste verjaardag van de Slag om Gallipoli te herdenken.

web23rqfewcads6

“Honderd jaar geleden hebben duizenden van onze soldaten hun leven op dit front opgeofferd voor hun land en eer,” vertelde de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan tijdens zijn toespraak. “Maar vandaag zijn we hier bijeen om de boodschap van vrede te brengen.”

“Çanakkale is niet alleen een symbool van overwinning voor ons”, zei Erdoğan. “Het symboliseert ook onze verliezen.”

Op 25 april 1915 landden militairen van de geallieerden op de kusten van het schiereiland Gallipoli. De troepen kwamen om de Dardanellen aan de Turkse Egeïsche kust over te nemen zodat de vloot van de geallieerden langs konden varen om zo een bedreiging te vormen voor de Ottomaanse hoofdstad Istanbul.

De geallieerden ondervonden sterk en moedig verzet van de Turken wat leidde tot een mislukte aanval voor de geallieerden met grote gevolgen voor beide kanten.

Tienduizenden Turkse burgers en soldaten zijn omgekomen bij de aanval samen met tienduizenden Europeanen. Ook zijn er ongeveer 7.000-8.000 Australiërs en 3.000 Nieuw-Zeelanders (Anzac) gesneuveld.

Tijdens de ceremonie hebben Erdoğan en de Britse prins Charles kransen en rozen bij het monument gelegd ter ere van de Turkse martelaren.

web3rfewqacds web3qrfwedasc

Ook vonden er aantal optochten plaats door de Turkse luchtmacht en marine.

web213rqfewcsad web3qwefdacszx

“Het is inderdaad een enorm voorrecht om deel te kunnen nemen aan de herdenking van personen die een eeuw geleden moedig hebben gevochten op dit schiereiland,” vertelde de erfgenaam van de Britse troon.

web432fwecsda

Prins Charles benadrukte dat de Slag bij Gallipoli niet een grote oorlog was maar een wereldoorlog is geweest. “Niet alleen omdat er zoveel strijders waren uit verschillende landen, maar ook omdat de gevolgen ervan wereldwijd voelbaar blijven,” aldus prins Charles.

De prins riep alle mensen, leiders, gemeenschappen en naties op om naar oplossingen te zoeken om intolerantie te overwinnen en om te vechten tegen haat en vooroordelen.

Meer dan 21 staatshoofden hebben de ceremonie in Çanakkale bijgewoond. De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev, Iraakse president Fuad Masum, de emir van Qatar Tamim bin Hamad Al-Thani en voorzitter van de Syrische Nationale Coalitie Khalid Khoja waren onder degenen die deelnamen aan het evenement.

web3rqfdecwasd

(De minister-president van Australië, Tony Abbott, legt een krans neer bij het Engelse monument)

web3rfeqwacds

(De Ierse president Michael Higgins)

webf3ewvcds webr3dfqewacs web23wqfecd

De stoet van President Erdoğan rijdt langs het monument van korporaal Seyit (Seyit Onbaşı)

webe3qwdacs webwefascd

(De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev arriveert in Çanakkale)

web32qefwacsd

(President van Turkmenistan, Gurbanguli Berdimuhamedov, was ook aanwezig in Çanakkale)

web123wdqsax

web3rfewqcsda

wev3weqascdx webw3ecdsxs

 

© Turksemedia.nl | AA – ÇANAKKALE

 

Apr 24, 2015
blog comments powered by Disqus
Loading posts...