<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 17, 2022

Wereldleiders lovend over bemiddelingsrol Turkije oorlog Rusland-Oekraïne

Wereldleiders hebben Turkije op de top van de Shanghai Cooperation Organization (SCO), oftewel de Shanghai Five, laten weten de rol van Turkije bij het bemiddelen en verminderingspogingen van de spanningen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te waarderen. Ook is Ankara gefeliciteerd met de graandeal die de wereldwijde voedselprijzen heeft doen dalen.

“Bijna alle leiders die ik ontmoette, bedankten ons in het bijzonder voor de rol die we hebben gespeeld bij het verminderen van de spanningen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zeiden onze rol te waarderen en feliciteerden ons”, liet de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan vrijdag weten aan journalisten op het presidentiële vliegtuig op weg naar New York vanuit Samarkand, Oezbekistan.

De Turkse leider woonde de SCO-top bij als speciale gast op uitnodiging van de Oezbeekse president Shavkat Mirziyoyev. Daarmee nam Turkije voor het eerst deel op presidentieel niveau sinds het in 2012 de status van dialoogpartner in de organisatie kreeg.

Erdoğan zei dat Turkije sinds het begin van de oorlog in februari een evenwichtig beleid voert tussen Rusland en Oekraïne. “Natuurlijk is het belangrijkste de kwestie van de graancorridor”, zei hij, erbij vermelden dat hij aan de zijlijn van de top met de Russische president Vladimir Putin over deze kwestie heeft gesproken. Hij zei dat ze het erover eens waren dat de minst ontwikkelde landen zouden moeten profiteren van de graancorridor in plaats van de ontwikkelden.

Turkije, de VN, Rusland en Oekraïne ondertekenden op 22 juli in Istanbul een overeenkomst om de graanexport te hervatten vanuit drie Oekraïense Zwarte Zeehavens, die werden onderbroken nadat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne was begonnen.

Op de vraag over beperkingen op de export van Russische kunstmest, zei Erdoğan dat Turkije in gesprek is met relevante landen over allerlei producten (graan of kunstmest) afkomstig uit zowel Rusland als Oekraïne.

“Sinds we tot nu toe de stappen met dergelijke wederzijdse onderhandeling en overleg hebben genomen, is er nog geen serieuze valsheid naar voren gekomen. In onze ontmoeting met Putin hebben we afgesproken dat dit proces met dezelfde voorzichtigheid moet worden voortgezet.”

Puin drong er vrijdag bij de VN op aan om de EU ertoe aan te zetten haar sancties op te heffen die de export van Russische kunstmest naar ontwikkelingslanden blokkeren. Hij wees erop dat het blok de stoepranden had versoepeld om Russische meststoffen naar Europa te laten komen, maar niet bereid was hetzelfde te doen voor ontwikkelingslanden buiten het continent.

Turkije bij de Shanghai Five?

“Sinds haar oprichting heeft de SCO serieuze afstanden afgelegd op het gebied van veiligheid, economie en handel en is zij binnen dit kader blijven uitbreiden. De beslissende rol van het Aziatische continent in de wereldeconomie is nu al duidelijk”, benadrukte de Turkse president over een mogelijk lidmaatschap.

Na het bijwonen van de SCO-top van dit jaar als dialoogpartner, zou Turkije een verdere stap kunnen zetten in de 2023-top in India, zei Erdoğan, eraan toevoegend dat Ankara doelt op lidmaatschap.

De Turkse leider zei verder dat zijn land vastbesloten is om zijn samenwerking met continentale landen op bilateraal en multilateraal niveau verder te ontwikkelen.

De negenkoppige organisatie, opgericht in 2001, heeft tot doel de vriendschappelijke betrekkingen van goed nabuurschap en het wederzijdse vertrouwen tussen de lidstaten te versterken.

Over brede media-aandacht voor zijn imago terwijl hij met de leiders aan de zijlijn van de top sprak, zei Erdogan: “(Azerbeidzjaanse president Ilham) Aliyev liet die stoel aan mij over en hij nam de stoel naast mij. Aangezien de meesten van hen Russisch kennen, vertaalde de vertaler ook wat we spraken in het Russisch. Natuurlijk hebben ze allemaal erg genoten van ons gesprek daar. Het was een mooi moment.”

Azerbeidzjan en Armenië

Over de recente botsingen die eerder deze week uitbraken tussen Azerbeidzjaanse en bezettende Armeense troepen, zei Erdoğan dat het belangrijk is voor Armenië om de “provocaties” tegen Azerbeidzjan te staken en zich te concentreren op vrede en samenwerking in overeenstemming met hun eerdere toezeggingen.

“Het is onze wens om de normalisatieprocessen die in onze regio zijn uitgevoerd met succes af te ronden en de regionale vrede en stabiliteit permanent te waarborgen.”

Baku heeft Yerevan beschuldigd van “grootschalige provocaties”, zeggende dat saboteurs mijnen hebben geplant en dat Armeense troepen “intensief” hebben geschoten op Azerbeidzjaanse posities.

Turkije herhaalde zijn steun aan Azerbeidzjan en riep Armenië op zich te blijven inzetten voor de overeenkomst die een einde maakte aan het gewapende conflict in 2020.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 17-09-2022

Sep 17, 2022
Loading posts...