<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Mar 09, 2021

Wereldsterren naar Turkije voor nieuwe film en historische opening

Het historische Atlas Filmtheater, gelegen aan Istiklal Avenue in Istanbul, is in opdracht van het Turkse ministerie van Cultuur en Toerisme binnen twee jaar volledig gerestaureerd en hersteld in zijn oorspronkelijke vorm.

Het historische filmtheater en bioscoopmuseum is recent heropend door president Recep Tayyip Erdoğan. Ook namen daar de wereldberoemde filmregisseur Guy Ritchie en acteurs Jason Statham, Josh Hartnett en Jacqui Ainsley aan deel. Zij bevinden zich op dit moment in Antalya voor de opnames van Ritchie’s nieuwe film ‘Five Eyes’.

De bioscoop die in 1948 voor het eerst haar deuren opende voor filmliefhebbers, is volledig gerenoveerd; van het podium tot de zitplaatsen en van de geluidsinstallatie tot de foyer. De vernieuwde bioscoop biedt kunstliefhebbers in totaal 483 zitplaatsen, 4K-beeldkwaliteit en een podium van 13 bij 7 meter. Het podium is multifunctioneel ontworpen, zodat het een verscheidenheid aan kunsttentoonstellingen kan huisvesten, zoals live theaters en andere podiumkunsten.

Bioscoopmuseum

Het Bioscoopmuseum, dat zich in hetzelfde gebouw bevindt als het Atlas Filmtheater, zal een belangrijke bijdrage leveren aan de filmcultuur met haar digitale geheugenpool met alle informatie over de Turkse filmwereld van vroeger tot nu. Gasten kunnen de synopses zien van meer dan 8.000 films uit de Turkse bioscopen. Essentiële informatie en documenten over de wereldfilmgeschiedenis en bijzondere details van meesterwerken uit de Turkse bioscopen worden ook tentoongesteld in het museum, dat is ontworpen als een educatieve basis voor jonge filmliefhebbers. In het museum worden talloze nationale en internationale prijzen en onderscheidingen getoond die de Turkse film in de loop der jaren heeft ontvangen.

Atlas Filmtheater

Het Atlas Filmtheater bevindt zich op Istiklal Avenue in Taksim, Istanbul, en werd geopend in 1948. Het pand, waar de bioscoop zich in bevindt, werd gebouwd in 1870 tijdens het bewind van Sultan Abdulaziz. De structuur, die een van de eerste belangrijke voorbeelden is van het wederopbouwproces van Beyoğlu, heeft een gevelindeling met neoklassieke stijlkenmerken die uniek zijn voor het einde van de 19e eeuw. Het weerspiegelt de kunst van die tijd met zijn unieke plafondversieringen, gipsen reliëfs, marmeren schouwen, inlegwerk parketvloeren en veel architectonische elementen.

De legendarische bioscoop was gehuisvest in een overdekte speelhal genaamd Atlas Pasajı (Passage). Met aanwezigheid op straat was het een van de ontmoetingsplaatsen van mensen die zich in Taksim verzamelden. Het museum zal het Atlas filmtheater nieuw leven inblazen en speelt een vitale rol in het collectieve geheugen van de stad. De bioscoop bevindt zich naast de Yesilçam-straat, al decennialang het hart van de Turkse cinema. Atlas Movie Theater en het bioscoopmuseum worden hiermee een van de belangrijkste haltes van de Beyoğlu Cultural Road.

Guy Ritchie kiest voor Turkije

Guy Ritchie koos Turkije om zijn nieuwe film ‘Five Eyes’ op te nemen. Het gebied bij Antalya Expo en het historische Kaleiçi veranderden in een gigantische filmset als resultaat van de inspanningen van het Turkse ministerie. Geschreven door Ivan Atkinson en Marn Davies, geregisseerd door Guy Ritchie en met hoofdrollen voor Jason Statham, Aubrey Plaza, Bugzy Malone en Cary Elws, volgt “Five Eyes” MI6-agent Orson Fortune, ingehuurd door een internationale inlichtingendienst om de commercialisering van een nieuwe dodelijke wapentechnologie te voorkomen die een grote bedreiging vormt voor de wereld.

Verjaardag Erdoğan

Eind vorige maand nam Statham ook deel aan een verjaardag georganiseerd voor Erdoğan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – TMC | Gepubliceerd: 09-03-2021

Mar 09, 2021
Loading posts...