<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Sep 11, 2022

‘Wereldvoedselprijzen dalen weer dankzij Erdoğan’

De graandeal die dankzij Turkije is bereikt tussen Rusland en Oekraïne heeft een nieuwe voedselcrisis en de verdere stijging van de voedselprijzen voorkomen, benadrukte de Turkse minister van Financiën Nureddin Nebati deze week. Landen kregen weer toegang tot basisvoedingsmiddelen, zoals tarwe, en voedselproducties werden hervat.

“De strategische rol en het diplomatieke succes van Turkije is cruciaal geweest in de graandeal die de wereld weer wat ademruimte heeft gegeven”, benadrukte de Turkse minister. “De neerwaartse trend in de wereldwijde voedselprijzen komt ongetwijfeld door de Recep Tayyip Erdoğan-factor.”

In de komende periode zal Turkije resoluut doorgaan met zijn intense diplomatieke verkeer en onderhandelingen om oplossingen te vinden voor regionale en mondiale problemen, vervolgde Nebati.

Het was de Turkse president die het na enorme inspanningen lukte om vertegenwoordigers van de twee oorlogvoerende landen Rusland en Oekraïne aan tafel te krijgen en in bijzijn van de VN tot een graandeal te komen.

Dankzij het in Istanbul opgerichte coördinatiecentrum zijn sinds 1 augustus 105 schepen met aan boord 2,5 miljoen ton vertrokken uit Oekraïense havens. 39 graanschepen zijn aangekomen in meerdere landen, waaronder een in Nederland, en (per 9 september) zijn 66 schepen onderweg.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 11-09-2022

Sep 11, 2022
Loading posts...