<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jul 20, 2016

Westerse media teleurgesteld dat coup Turkije is mislukt?

De westerse media hebben ervoor gekozen om de aanval op de Turkse democratie te bagatelliseren. Door middel van partijdige berichtgevingen door Britse, Amerikaanse en Duitse kranten tijdens en na de mislukte coup, is de indruk gewekt dat de gebeurtenissen in Turkije ‘niet zoveel zouden voorstellen’, met name na de mislukking, blijkt uit een analyse van persbureau AA.

De Britse openbare omroep BBC heeft in de eerste minuten dat de coup aan de gang was, gekozen om de staatsgreep als een “democratisch debat” te bestempelen. De door Turkije met vele bewijzen bevestigde dader en hoofdterrorist van de coup, is door BBC overgebracht als een twijfelachtige kwestie. De Britse omroep koos om tijdens de coup eerdere debatten van Turkse politici op een rijtje te zetten waarbij de indruk is gewekt dat de militaire staatsgreep ‘normaal’ zou zijn.

De website van BBC kopte zaterdag, enkele uren na de coup, dat de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan een “meedogenloze president” zou zijn. De dader van de coup zou “enkel een geestelijke leider met gezondheidsproblemen zijn en een eenvoudig leven hebben”, schreef de webversie van BBC.

Het ‘liberaal-democratische’ Britse dagblad Guardian vond de operaties om de coupplegers te vinden na de mislukte staatsgreep een “liquidatie van de beweging [die achter de coup zou zitten]”. Bovendien zijn de Turken die zich voor de democratie hebben ingezet, de straten zijn opgegaan en daarbij om het leven zijn gekomen, aangemerkt als “aanhangers van de regering”. Bovendien zal volgens Guardian iedereen die tegen Erdoğan is op een wrede manier worden aangevallen na de coup, uit het geheugen verliezend dat tijdens de couppoging tot nu toe 240 agenten, trouwe militairen en civiele burgers zijn vermoord tijdens bombardementen en kogelregens van coupplegers.

Het Britse dagblad The Times bestempelde de Turken die hun land aan het verdedigen waren als “pro-Erdoğan”. “De weg van Erdoğan naar absolute macht is hiermee geopend”, klonk het vanuit The Times. Daarnaast zou volgens de Britse krant het Turkse leger het laatste sterke verzet zijn tegen de Turkse president.

Het dagelijkse Britse zakendagblad Financial Times vond dat er niet veel op de mislukte coup moest worden gefocust, maar op de arrestaties die volgden na de mislukte staatsgreep. De Turken die niet op Erdoğan hebben gestemd, zouden volgens het zakendagblad, zeer bezorgd zijn. Een Turk, waarvan de naam niet is bekendgemaakt door Financial Times, zou zijn wijk niet meer uit durven te gaan omdat hij met mensen te maken zou krijgen die tegen een coup zijn.

The Independent kopte dat volgens complotdenkers “alles in scene is gezet door Erdoğan”.

The Daily Telegraph waarschuwde de wereldleiders. “Laat Erdoğan de mislukte coup niet als excuus gebruiken”, schreef de Britse krant.

Het tijdschrift Economist: “De mislukte coup zal ervoor zorgen dat Erdoğan nog machtiger wordt.”

“Erdoğan is iemand die sinds zijn burgemeesterschap van Istanbul niet aan zijn woorden houdt. Hij zorgt ervoor dat Turken moslims worden”, beweerde Michael Rubin van de magazine ​Foreign Policy.

De Amerikaanse Fox News gooide het over een andere boeg: “Turkije is zijn laatste hoop verloren. De ‘islamisering’ van Turkije is niet meer te stoppen. Bovendien staat dit giftige regime voor de deur van Europa”, schreef Ralph Peters, een gepensioneerde luitenant-kolonel van het Amerikaanse leger.

Voor de Amerikaanse New York Times schreven Tim Arango en Ceylan Yeğinsu dat “de Turkse president Islamieten de straat heeft opgestuurd waarna de coup is mislukt, maar dat het lot van Turkije nog onduidelijk is.”

De Duitse krant Die Welt kopte dat de Turkse president met een schoonmaakoperatie is begonnen. Berichtgevingen over bombardementen met F16’s en helikopters op Turkse overheidsgebouwen en het parlement waarbij ook tanks en coupplegers hebben geschoten op de bevolking, ontbraken echter.

De Duitse Frankfurter Allgemeine benadrukte dat Erdoğan machtig is en het volk met een telefoontje massaal de straat op heeft geroepen. “Strijder Erdoğan loopt naar de top, ondanks de ernstige aanvallen. Het was enkel het leger dat Erdoğan kon stoppen”, schreef Rainer Hermann, bekend als pro-democraat.

De Amerikaanse The Daily Beast schreef tijdens de coup dat Erdoğan van zijn troon is afgestoten. Bovendien zou Erdoğan gevlucht zijn en Duitsland om asiel hebben gevraagd, een onjuist nieuwsbericht dat ook door een Nederlandse krant is overgenomen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA

Jul 20, 2016
Loading posts...