<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jul 15, 2019

Wie steunden Turkije na de couppoging?

Na de couppoging van terreurgroep FETO op 15 juli 2016, spraken veel landen hun steun uit aan Turkije. Het land en diens bevolking kreeg ook steunbetuigingen van internationale organisaties.

Het eerste land dat zijn steun betuigde was Bosnië en Herzegovina. Voormalig Bosniak-lid van het voorzitterschap Bakir Izetbegovic uitte zijn steun aan “het vriendschappelijke Turkije en de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan”.

De voormalige Georgische president Giorgi Kvirikashvili en de voormalige Kazachse president Nursultan Nazarbayev waren de eerste bezoekers op hoog niveau naar Turkije na de couppoging.

Hoewel veel Europese landen de poging tot staatsgreep ingetogen veroordeelden, besloten de meesten Turkije voor een lange periode niet te bezoeken, terwijl hooggeplaatste functionarissen uit Bahrein, Palestina, Qatar, Irak en Iran persoonlijk en binnen korte tijd naar het land afreisden.

De Raad van Europa, het Europees Parlement, de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa, de Parlementaire Vergadering van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OSCEPA), de VN en de Unie van NGO’s (niet-gouvernementele organisaties) van de Islamitische wereld, bezochten Ankara na de couppoging.

De Verenigde Staten wierpen drie uur na de coup hun gewicht achter Turkije. Voormalig vice-president Joe Biden bezocht Turkije meer dan een maand later.

De uitlevering van de in de VS gevestigde leider van FETO, Gülen, is nu een groot probleem geworden tussen Ankara en Washington. In een persconferentie met Erdoğan verontschuldigde Biden zich voor het vertraagde bezoek en zei hij dat hij “eerder had willen komen”.

De Russische president Vladimir Putin was de eerste buitenlandse leider die president Erdoğan belde nadat bekend werd dat het om een couppoging ging.

De Turkse president had ook een telefoongesprek met de voormalige Amerikaanse president Barack Obama, op 19 juli. Obama veroordeelde de poging tot staatsgreep om een ​​democratisch gekozen regering omver te werpen en sprak zijn steun uit voor de democratie in Turkije.

De president en de premier van de Turkse Republiek Noord-Cyprus – respectievelijk Mustafa Akıncı en Hüseyin Özgürgün – Macedonische president Gjorge Ivanov, Iraakse parlementsvoorzitter Salim al-Jabouri, Bulgaarse premier Boyko Borisov, voormalig Iraaks Koerdisch regeringsleider president Masoud Barzani en de Pakistaanse Punjab-staatsminister Shahbaz Sharif reisden na de couppoging ook naar Turkije voor persoonlijke steun.

De Saudische koning Salman bin Abdulaziz, de voormalige Griekse premier Alexis Tsipras, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg lieten het toentertijd bij een telefoongesprek met Erdoğan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 15-07-2019

Jul 15, 2019
Loading posts...