<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Jun 28, 2020

Wordt Turkije ook een succesvol landbouwland als Nederland?

Turkije moet overgaan tot de zogeheten ‘slimme landbouw’ wil het zijn inkomsten daaruit verhogen en de voedselzekerheid voor de toekomst waarborgen.

Dat zei voorzitter İsmail Uğural van de vereniging van landbouwjournalisten (TAGYAD) zondag in een interview.

Volgens de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie is de slimme landbouw een concept dat verwijst naar het gebruik van moderne technologieën in de landbouw om de kwantiteit en kwaliteit van producten te verhogen.

Boeren kunnen GPS-systemen gebruiken, de grond scannen, gegevens beheren en profiteren van ‘het internet der dingen’ om zich aan te passen aan betere strategieën en de effectiviteit bij het gebruik van pesticiden of meststoffen te vergroten, vertelde Uğural, die tevens lid is van het uitvoerend comité van de Internationale Federatie van Landbouwjournalisten (IFAJ).

“Slechts twee landen in de wereld kunnen dankzij landbouwbeleid en planning slimme landbouwlanden worden: namelijk Nederland en Nieuw-Zeeland. Waarom zou Turkije niet het derde land kunnen worden? We moeten dit zeker bespreken.”

Turkije in top 10

Het Turkse landbouwbeleid verbetert in het algemeen, liet Uğural weten. “De Turkse landbouwsector heeft de afgelopen tijd ondanks alle structurele problemen terrein gewonnen en blijft dat doen.”

Was tarwe in het verleden het meest waardevolle landbouwproduct van het land, is dat nu melk geworden. “Ik onderschat onze zeer strategische en belangrijke producten zoals tarwe niet. De hele wereld hecht belang aan producten met toegevoegde waarde.”

Turkije behoort tot de top 10 van landen in termen van landbouwinkomen en presteert uitstekend, hoewel andere landen in de top 10 grotere landbouwvelden hebben, benadrukte Uğural.

Hij zei dat Turkije zich onderscheidt van buurlanden vanwege het sterke productiepotentieel; Anatolië heeft een productiepotentieel en diversiteit om 300 miljoen mensen te voeden.

Grote agrarische productiekracht

De getroffen coronamaatregelen waren voldoende. Er waren ook enkele problemen, maar “als ik naar het hele plaatje kijk, zie ik geen grote fouten.”

Uğural onderstreepte dat Turkije sterke punten heeft op het gebied van voedselzekerheid, verhoging van de efficiëntie van de voedselindustrie en productiecapaciteit met nieuwe technologieën.

“De Turkse voedingsindustrie, die de exportprestaties van het land verhoogt, zorgt voor de voedselzekerheid met voldoende grondstoffenvoordeel en snelle modernisering. Het belangrijkste voordeel van Turkije is echter de grote landbouwproductiekracht.”

Maar hij waarschuwde ook dat er een groot aantal niet-geregistreerde landbouwactiviteiten zijn, wat een probleem vormt voor de voedselzekerheid.

Zelfvoorzienend land

Turkije moet de kwestie van de landbouweconomie bespreken en politieke kwesties op dit gebied vermijden, vindt de Turkse voorzitter. Het land exporteert 1.827 verschillende landbouwproducten naar 193 landen, wat een belangrijke ontwikkeling is. “Turkije is een zelfvoorzienend land in landbouwproducten en voedsel.”

“Maar het totale exportbedrag van de landbouwexport ter waarde van 18 miljard dollar ligt nog steeds onder het potentieel. Dat kan niet zo doorgaan. Er moeten nieuwe en realistische doelen opgesteld worden.”

Turkije moet belang hechten aan de export van landbouwproducten en voedsel en zich concentreren op onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten om op technologie gebaseerde landbouw te waarborgen.

“De Turkse landbouw is momenteel afhankelijk van miljoenen kleine boerenfamilies, dus de strategie zou moeten zijn om macro-landbouwbeleid te ontwikkelen en uit te voeren in plaats van kleine boeren afzonderlijk te ondersteunen”, aldus Uğural.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 28-06-2020

Jun 28, 2020
Loading posts...