<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Aug 19, 2018

Zambia vraagt Turkije om hulp

De Zambiaanse vicepresident Inonge Wina heeft dit weekend een beroep gedaan op de Turkse staatsorganisatie voor ontwikkelingshulp (TIKA) om de economische diversificatieagenda van het land te ondersteunen. Het gaat om mechanisatie van de landbouwsector.

De Zambiaanse overheid “zou de steun van TIKA waarderen om kleine boeren en jongeren die zich in de landbouw willen begeven, vaardigheden bij te brengen”, aldus Wina volgens de verklaring van de Zambiaanse ambassade.

“We hebben die vaardigheden nodig om de landbouwsector te verbeteren. Ons land is al heel lang afhankelijk van mono-voedingsmiddelen en van mono-gewassen zoals maïs. Maar nu willen we onze gewassen diversifiëren, zodat we deze kunnen exporteren en onze economie een boost kunnen geven. We zijn van mening van TIKA ons daarin kan helpen.”

In een bilaterale ontmoeting met TIKA-president Serdar Çam in Ankara drong Wina er ook bij Turkse investeerders op aan om te investeren in de sectoren toerisme, landbouw en energie in Zambia. “Jullie hebben de vaardigheden en ervaringen. Wij willen die sectoren aanmoedigen zodat Zambiaanse bedrijven worden ondersteund. We kijken uit naar een versterkte samenwerking”, zei ze.

Ze riep TIKA ook op de ontwikkeling van het levensonderhoud van de Zambianen te ondersteunen, inclusief het versterken van handelsbetrekkingen tussen beide landen voor wederzijds voordeel. “Wij zijn van mening dat de oprichting van TIKA-kantoren in Zambia deze relaties zal versterken en gemeenschappelijke belangen zal ontwikkelen voor zaken en handel”, zei Wina. Ze voegde eraan toe dat Zambia de steun van de Turkse overheid in haar gezondheids- en onderwijssector waardeert.

De TIKA-president zei dat TIKA al begonnen is met het implementeren van de overeenkomsten die zijn ondertekend tussen de twee landen in Lusaka op 28 juli 2018.

Hij zei dat TIKA plannen blijft houden om nieuwe investeringen en projecten te ontwikkelen in 2018, “ondanks de wisselkoersschommelingen die Turkije doormaakt, wat budgettaire uitdagingen heeft veroorzaakt”.

Wina hield ook afzonderlijke bilaterale ontmoetingen met haar Turkse ambtgenoot, Fuat Oktay, en parlementswoordvoerder Binali Yıldırım.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 19-08-2018

Aug 19, 2018
Loading posts...