<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Oct 06, 2018

Zo afhankelijk is JSF van Turkije

Als de VS besluit de levering van JSF’s (F-35) aan Turkije te blokkeren, zal dat voor serieuze problemen zorgen. Tot die conclusie kwam de Amerikaanse nieuwsmagazine Bloomberg in een analyse.

“Lockheed Martin (bouwer JSF) heeft een Turkije-probleem”, kopte Robert Levinson in zijn artikel voor Bloomberg. “Het Congres kan de verkoop van JSF’s verbieden aan Turkije. Het enige probleem? Turkije levert cruciale onderdelen voor de straaljager.”

Turkije is een van de wereldleiders in de lucht- en ruimtevaartindustrie, stelde het artikel. “Tien Turkse bedrijven maken onderdelen ter waarde van 12 miljard dollar voor de JSF, waaronder cruciale componenten voor de romp en landingsgestel.”

In augustus keurde het Congres een voorstel goed die de verkoop van honderd F-35-straaljagers aan Turkije kon blokkeren vanwege een overeenkomst die Turkije heeft om een Russisch luchtverdedigingssysteem, de S-400, te kopen voor de eigen veiligheid.

Als de VS geen JSF’s levert aan Turkije en Ankara daardoor ook geen onderdelen zal leveren, wordt de levering van 50 tot 75 JSF’s vertraagd en duurt het ongeveer 18 tot 24 maanden om onderdelen elders opnieuw te laten leveren waardoor het JSF-programma gevaar loopt, schreef de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis in juli in een brief aan het Congres.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 06-10-2018

Oct 06, 2018
Loading posts...