<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Sep 10, 2021

Zo erg is Islamofobie in het VK (én EU)

Een Britse parlementariër is donderdag in haar toespraak tijdens een parlementair debat over Islamofobie in tranen uitgebarsten. Ze vertelde dat ze slachtoffer is van Islamofobie en dat dat zelfs verergerde nadat ze politica was geworden.

Zarah Sultana, parlementslid van de Labour Party voor Coventry South, benadrukte dat ze vaak verschillende beledigende berichten ontvangt. In tranen zei ze: “Eén persoon schreef bijvoorbeeld en ik citeer: ‘Sultana, jij en je moslimmenigte zijn een reëel gevaar voor de mensheid’, een ander schreef dat ik ‘voor kanker zorg overal waar ik ga’ en ook: ‘Europa zal je uitkotsen’. Een andere noemde mij een terreursympathisant en een uitschot”.

“Voordat ik werd gekozen, was ik nerveus om als ​​moslimvrouw op de voorgrond te zijn voor het publiek”, zei Sultana in Westminster Hall. “Toen ik opgroeide, had ik de moslimhaat gezien waaraan prominente Britse moslims werden blootgesteld. Ik wist dat ik het niet gemakkelijk zou krijgen.”

“En als jonge meisjes mij vragen hoe het is, zou ik willen zeggen dat het verkeerd was om mij daarover zorgen te maken, dat ze voor dezelfde uitdagingen zouden komen te staan ​​als hun niet-Islamitische vrienden en collega’s. Maar in mijn korte tijd in het Parlement is dat niet zo mijn ervaring geweest.”

“Ik heb ontdekt dat een moslimvrouw zijn, uitgesproken en links zijn, hetzelfde is als het spervuur ​​van racisme en haat”, onderstreepte ze. “Volgens sommigen ben ik een vijand van het land waarin ik ben geboren. Alsof ik er niet thuishoor.”

Sultana zei ook dat alles verergerde toen ze voormalige premier Tony Blair bekritiseerde voor het starten van een “illegale oorlog” in Afghanistan.

Ze onderstreepte dat “deze Islamofobie niet uit een vacuüm komt. Het is niet natuurlijk of ingebakken. Het wordt van bovenaf aangeleerd.”

Ze zei ook in de emotionele toespraak dat “toen een extreemrechts online-account mij met racistisch motieven aanviel, wat suggereerde dat moslims een binnenvallend leger waren, een conservatief parlementslid daarop antwoordde, niet door het voor mij op te nemen, maar door mij te beledigen”.

Sultana zei dat deze zaterdag de twintigste herdenkingsjaar zal zijn van de terroristische aanslagen van 11 september in de VS en dat de “gruwelijke daad van massamoord een lange schaduw werpt”.

Ze vertelde dat toen de “oorlog tegen het terrorisme” werd gelanceerd door de voormalige Amerikaanse president George Bush en Blair, het “een verhaal zette dat te veel mensen gemakkelijk omarmden: moslims, waar we ook zijn, werden afgeschilderd als een veiligheidsbedreiging, die discipline en onderdrukking nodig hadden”.

Sultana onderstreepte dat “dit de achtergrond was van rampzalige oorlogen in het Midden-Oosten, waar valse verbanden werden gelegd tussen Irak en de aanslagen van 9/11, wat een valse legitimiteit verschafte aan een oorlog die meer te maken had met olie dan met de veiligheid van Britse burgers”.

Ze zei dat ze hoopte dat het in de toekomst “wel beter zou worden” terwijl ze haar hoofd naar beneden hield, maar het werd erger. Verwijzend naar een artikel geschreven door premier Boris Johnson, zei Sultana: “Vandaag bespot onze premier moslims als ‘brievenbussen’ [boerka] en ‘bankovervallers’.”

Islamofobie zeer reëel in Groot-Brittannië

“Islamofobie is tegenwoordig heel reëel in Groot-Brittannië”, vervolgde het moslimparlementslid. “Dat is iets wat ik maar al te goed weet. Maar het kan niet door een enkeling worden verslagen.”

“De mensen die deze haat verspreiden, richten zich niet alleen op moslims. Ze richten zich op zwarte mensen, op joodse mensen, op zigeuner-, Roma- en reizigersgemeenschappen en ze richten zich op migranten en vluchtelingen.”

“Er is veiligheid in solidariteit en alleen door onze strijd te verenigen, zullen we racisme kunnen verslaan.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 10-09-2021

Sep 10, 2021
Loading posts...