<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
May 16, 2022

Zweden en Finland willen naar Turkije voor NAVO-gesprek

Hoge vertegenwoordigers van Zweden en Finland zijn van plan om binnen enkele dagen Turkije te bezoeken om hun toetreding tot de NAVO veilig te stellen.

Dat verklaarde het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

De Zweedse regering had zondag ook aangekondigd dat het land een delegatie van diplomaten naar Turkije zal sturen om het besluit van het Scandinavische land om het NAVO-lidmaatschap aan te vragen, te bespreken.

De Zweden en Finnen hebben echter een groot probleem, mede mogelijk gemaakt door hun eigen handelen: de Turken zijn tegen hun lidmaatschap. Zweden en Finland steunen al jaren terreurgroepen zoals de PKK en diens Syrische afdeling YPG, verscholen onder de naam SDF/SDG, waaronder ook financieel: er zijn berichten over een bedrag van meer dan 350 miljoen dollar. Ook zitten sympathisanten in het Zweedse parlement.

In 2020 sprak de Zweedse buitenlandminister in volle openheid de leiders van de zowel in Europa als VS verboden terreurgroep. Daarnaast hebben Zweden en Finland Turkse verzoeken voor de uitlevering van in totaal 33 terroristen geweigerd. Ook hebben de twee landen Turkije eerder gesanctioneerd.

Erdoğan

Hoewel de Zweden en Finnen alsnog een poging wagen om Turkije te overtuigen voor lidmaatschap, kunnen ze volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan maar beter thuisblijven. “Als ze komen met de intentie om ons over te halen, hoeven ze geen moeite te doen”, zei de Turkse leider maandag in Ankara tijdens een persconferentie met zijn Algerijnse collega. “Op welke gronden moeten wij hen nou vertrouwen? We gaan geen ja zeggen, want anders verliest de NAVO zijn veiligheidsfunctie.”

Turkije is al meer dan 70 jaar NAVO-lid en bezit het tweede grootste leger binnen de alliantie.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 16-05-2022

May 16, 2022
Loading posts...