<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 20, 2021

Afrika vestigt hoop op Turkije voor eerlijkere en betere wereld

Meerdere Afrikaanse landen vinden Turkije een betrouwbare partner en een oprechte voorstander van een eerlijkere en betere wereld. Afgelopen weekend brachten de Turken 100 ministers en 13 presidenten uit Afrika bijeen in Istanbul voor de derde Turkije-Afrika Partnership Summit.

De reacties daarop zijn soortgelijk. “Turkije heeft een bloeiend partnerschap met Afrikaanse landen omdat zijn banden met het continent gebaseerd zijn op wederzijds respect”, reageerde de president van Senegal Macky Sall.

“Turkije en Afrikaanse landen hebben een zeer effectief partnerschap gebouwd op gelijke fundamenten en een win-win-principe. Het belangrijkste is dat Turkije veel belang hecht aan wederzijds respect in zijn relatie met Afrika – dat is echt belangrijk voor Afrikaanse landen.”

Sall zei dat de top een succes was voor alle deelnemende landen en dat “alle Afrikaanse leiders zeer tevreden waren” met de resultaten.

Felix Tshisekedi, de president van de Afrikaanse Unie, zei dat Turkije, een land dat in alle opzichten solidair is met Afrika, de weg heeft vrijgemaakt voor een historische top. Hij prees ook Turkije’s win-win-benadering van Afrika en streven naar wederzijdse welvaart.

De voorzitter van de Commissie van de Afrikaanse Unie, Moussa Faki Mahamat, benadrukte dat Afrika wil profiteren van de sterke industriële en handelsmacht van Turkije in het kader van zijn partnerschap met het land. “Beide partijen willen graag samenwerken.”

Mahamat merkt op dat Turkije het voordeel heeft dat het nooit koloniale banden met Afrika heeft gehad en zei dat deze situatie een partnerschap biedt op basis van egalitaire principes.

Nigeria, de reus van Afrika, verwees ook naar de betrouwbaarheid van Turkije vergeleken met westerse landen of andere wereldmachten.

Turkije heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van Afrikaanse landen en heeft daarmee de positie van Afrika versterkt, zei de voormalige president van Sierra Leone Ernest Bai Koroma eerder.

Het Afrikaanse land Somalië verkeert in een situatie van volledige wederopbouw (LEES meer + FOTO’S) dankzij Turkije, dat duizenden klein- tot hele grote steunprojecten heeft lopen in Afrika (LEES meer). Ook hebben de Turken de schulden van Somalië aan het IMF afgelost. (LEES meer)

De Erdoğanfactor in de wereld

Het is een “groot onrecht” dat het Afrikaanse continent, met zijn 1,3 miljard inwoners, niet vertegenwoordigd is in de VN-Veiligheidsraad, sprak de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan tijdens de Afrikatop.

Verwijzend naar zijn slogan, “de wereld is groter dan vijf”, benadrukte de Turkse leider dat de inspanningen van Turkije ook bedoeld zijn voor zijn broeders en zusters in Afrika. Hij protesteert vaker tegen de niet-representatieve opzet van de VN-Veiligheidsraad.

“Ik geloof dat we onze krachten moeten bundelen zodat Afrika kan worden vertegenwoordigd in de Veiligheidsraad, zoals het verdient”, voegde hij eraan toe.

Erdoğan onderstreepte dat het een schande voor de mensheid is dat slechts 6 procent van de Afrikaanse bevolking is ingeënt tegen covid-19. “Turkije is van plan 15 miljoen vaccindoses naar Afrika te sturen.”

Wanneer Turkije’s vaccin van eigen makelij Turkovac toestemming krijgt voor gebruik in noodgevallen zal Ankara het in dienst stellen van de hele mensheid, inclusief Afrika, benadrukte de Turkse president. Hij onderstreepte dat Turkse ziekenhuizen in Somalië, Sudan en Niger mensen over het hele continent aan het behandelen en genezen zijn.

Erdoğan merkte op dat het handelsvolume van Turkije met Afrika vorig jaar de 25,3 miljard dollar overschreed. In de eerste 11 maanden van 2021 is dit cijfer al 30 miljard dollar geworden.

Hij zei verder dat de bilaterale handel dankzij gezamenlijke inspanningen eerst de 50 miljard dollar zal bereiken en dan verder kan stijgen tot 75 miljard dollar.

Opmerkend dat Turkse bedrijven in Afrika werkgelegenheid bieden aan ongeveer 25.000 mensen, zei hij dat de contracterende bedrijven van zijn land “1.686 projecten hebben ondertekend met een totale waarde van maximaal 78 miljard dollar in heel Afrika”.

Erdoğan zei dat ook de investeringen van Afrikanen in Turkije toenemen. “Turkije steunt deze investeringen van de Afrikaanse diaspora.”

Hij benadrukte dat de samenwerking tussen Turkije en Afrika gebaseerd is op wederzijds voordeel en benadrukte dat Ankara “onhandige en oriëntalistische” opvattingen over het continent verwerpt.

De samenwerking op andere gebieden is ook in opkomst met 43 Turkse ambassades die momenteel in Afrika dienen, tegenover 12 in 2005. Ook het aantal Afrikaanse ambassades in de hoofdstad Ankara steeg van 10 naar 37.

Hij noemde de veiligheidsproblemen op het continent en zei dat, als een land dat al bijna 40 jaar strijdt tegen separatistisch terrorisme, Turkije zich terdege bewust is van de veiligheidsuitdagingen waarmee Afrika wordt geconfronteerd.

“Organisaties als Boko Haram, Al-Shabaab en Daesh(/ISIS) zijn niet alleen een probleem voor een paar landen. Ze zijn de gemeenschappelijke vijand van iedereen. Er is geen onderscheid tussen FETO en de PKK en deze terroristische organisaties die onschuldige Afrikanen om het leven brengen”, aldus Erdoğan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 20-12-2021

Dec 20, 2021
Loading posts...