<< Terug naar home | Lifestyle

Posted by Turkse Media
Oct 24, 2019

Somaliërs zijn Turkije enorm dankbaar voor wederopbouw Somalië

Het Afrikaanse land Somalië verkeert in een situatie van wederopbouw dankzij Turkse ontwikkelings- en sociale projecten van de desbetreffende Turkse staatsorganisatie TIKA.

De Turkse projecten hebben Somalië letterlijk veranderd en bieden banen aan duizenden Somalische burgers. De economie bloeit lichtelijk en biedt veel zakelijke kansen, laat TIKA- coördinator in dat land Galip Yılmaz in een interview weten.

“We hebben een landbouwschool gebouwd in Mogadishu. Daar zijn meer dan 400 studenten uit het hele land bezig met hun geavanceerde landbouwstudies”, onderstreept Yılmaz.

“We hebben ook het meest geavanceerde en moderne ziekenhuis in Oost-Afrika in de hoofdstad gebouwd”, zegt hij, verwijzend naar het ziekenhuis genaamd Recep Tayyip Erdoğan. (LEES meer + FOTO’S)

TIKA heeft ook veel moskeeën en scholen herbouwd en wegen aangelegd.

De Turkse gezant merkte op dat TIKA onlangs het parlement van Somalië in de hoofdstad renoveerde, dat in 2014 werd aangevallen en gebombardeerd door al-Shabaab-militanten, waarbij 10 mensen om het leven kwamen, waaronder wetgevers. Ook zijn parlementsgebouwen opnieuw gebouwd en ingericht.

“Onze projecten omvatten onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur en andere ontwikkelingsprogramma’s. Turkije zal de Somalische mensen blijven ondersteunen.”

Slechte transportsystemen die het zakelijk verkeer belemmerden, behoren nu tot het verleden met nieuwe wegen die TIKA heeft aangelegd. Naast bijenteeltprojecten heeft TIKA ook 30 weeshuizen in Somalië gevestigd waar weeskinderen wonen en studeren.

De Turkse staatsorganisatie voor ontwikkelingshulp heeft ook 25 waterradprojecten opgezet in Somaliland en 20 in Somalië om irrigatiesystemen te stimuleren en stroom op te wekken.

TIKA heeft meer dan 150 projecten lopen in Somalië. De Turkse hulp in dat land bleef ook niet onopgemerkt in Den Haag. (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – MOGADISHU | Gepubliceerd: 24-10-2019

Oct 24, 2019
Loading posts...