<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jan 01, 2018

Turkije bouwt het nieuwe Somalië en redt miljoenen van de honger

Het Somalische volk ziet Turkije als een strategische partner die hun land herbouwt.

Dat blijkt uit een uitgebreide analyse en onderzoek onder het Somalische volk.

Turkije aarzelde in de afgelopen jaren, in tegenstelling tot andere landen, geen enkel moment om Somalië te steunen in moeilijke tijden, wordt gemeld. “We zijn en zullen de hulp van Turkije nooit vergeten”, klink het veelal.

Met name 2011 was een zeer moeilijk jaar voor de Somaliërs, toen de droogte en extreme hongersnood aan honderdduizenden mensen het leven heeft gekost. Terwijl een groot deel van de wereld hier stil voor bleef, bouwde Turkije de zogeheten “brug van liefdadigheid” en stuurde honderden ton hulp. (LEES meer)

In dat jaar bezocht de voormalige premier Recep Tayyip Erdoğan dat Afrikaanse land om de Turkse hulp te coördineren en de internationale gemeenschap wakker te schudden. De Somaliërs riepen dat jaar uit tot ‘het jaar van de Turkse barmhartigheid’, wat tot op de dag van vandaag wordt gevierd. Erdoğan bezocht Somalië daarna nog twee keer op staatsniveau.

De Turkse hulp bleef niet enkel bij het opsturen van humanitaire goederen: ook zijn infrastructuurprojecten afgerond, waaronder de opknap van het vliegveld van Somalië, de bouw van een nieuw modern ziekenhuis en zorginstituten en de bouw van een Turkse legerbasis voor de veiligheid van Somalië. Turkse militairen leiden ook Somalische soldaten op. Zo is Turkish Airlines ook de enige vliegtuigmaatschappij die naar Somalië vliegt, waardoor zelfs civiele mondiale hulpinitiatieven zonder de Turken niet veel kunnen. (LEES meer)

“Turkije is een veiligheidsklep voor het Somalische volk omdat dankzij Turkije humanitaire, economische en militaire crises zijn overwonnen. De betrekkingen tussen Turkije en Somalië zijn gebouwd op basis van Islamitische broederschap. In 2011 heeft Turkije miljoenen Somaliërs van de honger gered”, zeggen de dankbare Somaliërs, die Turkije zelfs in Den Haag bedanken. (LEES meer)

De Somalische ambassadeur in Ankara noemt Turkije een voorbeeldland. “Andere landen die falen in hun hulp, kunnen beter een voorbeeld nemen aan Turkije”. (LEES meer)

In oktober bleek ook dat Turkije het enige land was dat het land (effectief) heeft geholpen nadat het is getroffen door een zware terreuraanslag. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – MOGADISHU | Gepubliceerd: 01-01-2018

Jan 01, 2018
Loading posts...