<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jan 08, 2016

Ambassadeur Iran op het matje geroepen in Turkije

Turkije heeft de ambassadeur van Iran in Ankara op het matje geroepen om een einde te maken aan mediaberichten die de executie van de sjiitische geestelijke Nimr Baqr al-Nimr door Saudi-Arabië in verband proberen te brengen met de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.

Enkele Iraanse media aangesloten bij de Iraanse regering stellen de Turkse president in kwaad daglicht door de executie te linken aan het bezoek van Erdoğan aan Saudi-Arabië van een week eerder.

“We verwerpen met klem de link dat de Iraanse media probeert te leggen tussen het bezoek en executies. Iran moet per direct stoppen met deze beschuldigingen aan het adres van president Erdoğan”, meldt het ministerie in een verklaring.

Ook geeft het ministerie aan dat Iran de veiligheid van de diplomaten in het land moet waarborgen. De waarschuwing komt nadat de Saudische ambassade in Teheran en in Irak door boze Iraniërs is bestormd en in brand is gestoken waarbij ook gebruik is gemaakt van een raketwerper. Meerdere landen braken hierop de diplomatieke banden met Iran.

Saudi-Arabië executeerde begin dit jaar 47 gevangenen die eerder wegens terrorisme zijn veroordeeld. 43 hiervan hadden banden met terreurgroep Al Qaida op het Arabisch Schiereiland en waren soennieten, de overige 4 waren sjiitische mensen van Arabische afkomst. Nimr Baqr al-Nimr stond sinds 2012 terecht wegens veroorzaken van opruiing, het aanwakkeren van protesten en verzet tegen veiligheidstroepen waarbij ook is geprobeerd de veiligheidsdiensten met wapens aan te vallen tijdens protesten tegen de Saudische regering in 2011 in Bahrein en de Saudische stad Qatif. De sjiitische geestelijke werd gezien als de leider van de protesten.

De Turkse president Erdoğan sprak woensdag over de executies. “Het gaat om een beslissing van Saudi-Arabië. Of we het goedkeuren is een andere vraag. In de Verenigde Staten, Rusland en China vinden er ook nog steeds executies plaats. In Turkije doen we niet aan executies. 43 van de geëxecuteerden was een soenniet. Waarom blijft Iran stil over de 400.000 mensen die in Syrië zijn vermoord door het Assad-regime dat ze financieel en met wapens steunen en probeert juist nu alles in rep en roer te brengen door een executie? Iran kan zich hiermee niet zuiveren”, aldus Erdoğan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA

Jan 08, 2016
blog comments powered by Disqus
Loading posts...