<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
May 04, 2019

Armeniërs weigeren toegang tot archieven

Armeniërs schenden principes van goede geleerdheid door selectief toegang te verlenen tot hun historische archieven. Dat meldt een Turkse nieuwsdienst die de archieven niet mag inzien.

Armenië en de Armeense diaspora herhaalden ook dit jaar, zoals elk jaar, op internationaal niveau hun propaganda tegen Turkije over de gebeurtenissen in 1915, is gemeld.

Armeniërs blijven de oproep van Turkije om alle archieven te openen over de gebeurtenissen en het voorstel om een ​​gezamenlijke commissie van historici uit Turkije en Armenië en internationale experts te vormen, weigeren.

De Armeense archieven – de nationale archieven in de hoofdstad Jerevan, die van de Armeense Apostolische Kerk in de stad Vagharshapat, de archieven van het Armeense Patriarchaat van Jeruzalem, die van de Tashnag-partij in het grotere gebied van de VS in Boston en de archieven van het Zoryan-instituut Toronto, Canada – staan ​​alleen open voor sommige Armeniërs en buitenlanders die de Armeense beweringen ondersteunen.

Toegang geweigerd

Een recent verzoek van een correspondent van het internationale persbureau Anadolu om toegang te krijgen tot de archieven in Watertown, een deel van het grotere gebied van Boston, is ook geweigerd.

“Door het voortdurende digitaliseringsproces en ons beperkte personeel kunnen we niet op alle verzoeken reageren”, zegt George Aghjaya, directeur van het Armeense historische archief.

Toegankelijkheid Turkse en Ottomaanse archieven

“De Turkse en Ottomaanse archieven zijn gemoderniseerd en systematisch geclassificeerd in de jaren 1990 en 2000”, meldt Mustafa Serdar Palabıyık, hoogleraar internationale betrekkingen aan de TOBB University of Economics and Technology in Ankara.

Volgens Palabıyık is de toestand van Turkse archieven buitengewoon goed. “Men kan probleemloos toegang krijgen tot Turkse en Ottomaanse archieven”, meldt hij. “Veel lokale en buitenlandse academici die de Armeense genocidescriptie accepteren, kunnen gemakkelijk Ottomaanse documenten inzien en verkrijgen.”

Echter verhinderen Armeniërs op systematische wijze de toegang tot hun archieven, die ingezien willen worden door onderzoekers, waarschuwt de Turkse professor.

“Vooral in de jaren 2000-2007 zijn er zeer positieve ontwikkelingen geweest betreft de toegang tot Turkse archieven”, vertelt Maxime Gauin, een Franse historicus aan de Technische Universiteit van het Midden-Oosten (METU), in een interview. “Dat is niet te zeggen over de Armeense archieven.”

Kwestie

Het standpunt van Turkije over de gebeurtenissen in 1915 is dat de dood van Armeniërs in Oost-Anatolië plaatsvond toen sommige Armeniërs zich bij de invasie van de Russen aansloten en in opstand kwamen tegen het Ottomaanse leger. Een daaropvolgende verhuizing van Armeniërs resulteerde in talloze slachtoffers.

Turkije maakt bezwaar tegen de beschouwing van de incidenten als ‘genocide’, maar beschrijft de gebeurtenissen in 1915 als een tragedie waarbij beide partijen veel slachtoffers leden.

Ankara heeft herhaaldelijk de oprichting voorgesteld van een gezamenlijke commissie van historici uit Turkije en Armenië en internationale experts om het probleem aan te pakken. Armenië werkt niet mee en stelt zijn archieven niet beschikbaar, terwijl Turkije dat wel doet.

Documentaire

Een recent voltooide documentaireserie zal de valse propaganda onthullen van de Armeense diaspora over de gebeurtenissen in 1915 tijdens het Ottomaanse tijdperk, zei een vooraanstaande Turkse historicus vorige week. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA – NEW YORK | Gepubliceerd: 04-05-2019

May 04, 2019
Loading posts...