<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Apr 25, 2019

Documentaire onthult waarheden over kwestie Turkije-Armenië

Een recent voltooide documentaireserie zal de valse propaganda onthullen van de Armeense diaspora over de gebeurtenissen in 1915 tijdens het Ottomaanse tijdperk, zei een vooraanstaande Turkse historicus donderdag.

“We hebben een op feiten gebaseerde documentaireserie voorbereid die het onderwerp zeer goed samenvat”, liet Refik Turan, voorzitter van de Turkse Historische Gemeenschap, weten over de zevendelige documentaire getiteld “De Armeense opstand” (The Armenian Revolt).

Turan onderstreepte dat de serie licht zal werpen op de kwestie tussen Turkije en Armenië en dat het gebruik van ‘nep en verwrongen documenten’ door de Armeense diaspora in de afgelopen eeuw in haar misleidende propaganda-activiteiten aan het licht zal komen.

“De documentaire serie beschrijft de vorming van separatistische Armeense organisaties en hun transformatie in interne veiligheidsproblemen in het Ottomaanse Rijk door de steun van verschillende internationale actoren”, benadrukte hij.

Onder verwijzing naar recente beslissingen van een aantal landen, waaronder Frankrijk, Italië en Nederland, die de gebeurtenissen in 1915 erkennen en herdenken als een zogenaamde “genocide”, vertelde Turan dat de internationale aandacht toeneemt over de kwestie en dit van groot belang is voor Turkije.

De documentaireserie zal worden uitgezonden in het Engels, Duits, Frans en Spaans.

Kwestie

Het standpunt van Turkije over de gebeurtenissen in 1915 is dat de dood van Armeniërs in Oost-Anatolië plaatsvond toen sommige Armeniërs zich bij de invasie van de Russen aansloten en in opstand kwamen tegen het Ottomaanse leger. Een daaropvolgende verhuizing van Armeniërs resulteerde in talloze slachtoffers.

Turkije maakt bezwaar tegen de beschouwing van de incidenten als ‘genocide’, maar beschrijft de gebeurtenissen in 1915 als een tragedie waarbij beide partijen veel slachtoffers leden.

Ankara heeft herhaaldelijk de oprichting voorgesteld van een gezamenlijke commissie van historici uit Turkije en Armenië en internationale experts om het probleem aan te pakken. Armenië werkt niet mee en stelt zijn archieven niet beschikbaar, terwijl Turkije dat wel doet.

Demonstraties

Deze week vroegen Amerikaanse Turken zich af waarom Armenië de archieven nog steeds niet opent: “Wat verbergt Armenië?” (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 25-04-2019

Apr 25, 2019
Loading posts...