<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Apr 25, 2019

‘Armenië: open je archieven, wat verberg je?’

Een groep Amerikaanse Turken en Armeniërs hebben woensdag demonstraties gehouden voor de residentie van de Turkse ambassade in Washington. Dat gebeurde ter gelegenheid van de 104e herdenking van de gebeurtenissen in 1915.

Turkse Amerikanen zwaaiden met Turkse vlaggen en toonden posters waarop stond: ‘We herinneren ons de slachtoffers van Armeense terreur”, “Armenië, open je archieven! Wat verstop je?’ en “Stop de Armeense agressie op Azerbeidzjan”. De Armeniërs die aanwezig waren droegen spandoeken met leuzen tegen Turkije en noemden de gebeurtenissen in 1915 ‘genocide’.

Tijdens de demonstraties, die zonder incidenten afliepen dankzij intense veiligheidsmaatregelen, moesten de Amerikaanse politie en officiers van de geheime dienst enkele demonstranten waarschuwen om in de aangewezen gebieden te blijven.

“Terrorist Yerevan, stop met liegen”, riepen Turken demonstranten vergezeld met Turkse liederen in de richting van hun rivaalbetogers. Ook werden de namen van tientallen Turkse diplomaten die over de hele wereld zijn vermoord door Armeense terroristen voorgelezen. (LEES meer + FOTO’S)

‘Leugens’

Cihangir Aktaş, een Turkse student uit Boston, kwam naar Washington om deel te nemen aan de demonstratie. Hij zei dat hij zich inzet tegen “de leugens van Armenië”. “Ik ben solidair met deze mensen.”

1915

Het standpunt van Turkije over de gebeurtenissen in 1915 is dat de dood van Armeniërs in Oost-Anatolië plaatsvond toen sommige Armeniërs zich bij de invasie van de Russen aansloten en in opstand kwamen tegen het Ottomaanse leger. Een daaropvolgende verhuizing van Armeniërs resulteerde in talloze slachtoffers.

Turkije maakt bezwaar tegen de beschouwing van de incidenten als ‘genocide’, maar beschrijft de gebeurtenissen in 1915 als een tragedie waarbij beide partijen veel slachtoffers leden.

Ankara heeft herhaaldelijk de oprichting voorgesteld van een gezamenlijke commissie van historici uit Turkije en Armenië en internationale experts om het probleem aan te pakken. Armenië werkt niet mee en stelt zijn archieven niet beschikbaar, terwijl Turkije dat wel doet.

Bewijslast

Volgens deskundigen ziet de Armeense lobby de “genocide-industrie” als een bron van inkomst. “Armeense onderzoekers streven op Europese en Amerikaanse universiteiten ernaar de publieke opinie in de wereld te beïnvloeden met hun genocidevisie. De Armeniërs gebruiken enkel hun eigen bronnen op basis van verhalen. Armeense historici accepteren geen enkele andere bron, ook geen officiële bewijsstukken, brieven en rapporten. De mensheid wordt misleid.” (LEES meer)

Frankrijk

Eerder deze maand zorgde een beschuldigende opmerking van een Franse parlementariër in Antalya over de gebeurtenissen in 1915 een stevige uithaal van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu. Videobeelden daarvan werden op social media binnen enkele dagen miljoenen keren bekeken. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – WASHINGTON | Gepubliceerd: 25-04-2019

Apr 25, 2019
Loading posts...