<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Aug 28, 2019

Artsen: Luxe Turkse stadsziekenhuizen zijn gratis

Er heerst desinformatie dat er sprake zou zijn van extra kosten bij de nieuw gebouwde luxe Turkse stadsziekenhuizen. Dat berust niet op de waarheid, vertelt het bestuur van het nieuwe publieke ziekenhuis met 558 bedden in de Turkse stad Manisa.

“We worden wel een stadsziekenhuis genoemd, maar zijn toch echt een openbaar staatsziekenhuis. Er worden dus geen extra kosten in rekening gebracht. Noch voor de kamer, noch voor de operatie en ook niet voor het inschrijven of dergelijke”, laat hoofdchirurg Serkan Saka weten tijdens een vergadering woensdag.

“Men denkt hier kosten te gaan maken. Men parkeert zelfs buiten terwijl onze parkeerservices ook kosteloos zijn. Nogmaals, we zijn een gratis staatsziekenhuis [waarbij de overheidsinstantie zorg draagt voor de financiën].”

Saka benadrukt ook dat sinds de opening van het stadsziekenhuis van Manisa, waar 2.038 mensen werken, in negen maanden 1.053.134 mensen zijn behandeld.

Zorg in Turkije

Turkije bouwt in het kader van een megazorgproject een dertigtal stadsziekenhuizen in veel Turkse steden. Daarvan zijn er tien voltooid, waarvan dat in Ankara het grootste van Europa is.

De nieuwe openbare ziekenhuizen hebben niet veel weg van vijfsterrenhotels qua comfort en bevatten de modernste apparatuur. (LEES meer + FOTO’S)

Zorgsysteem

In Turkije is het medische zorgsysteem onderverdeeld in verschillende organen voor werknemers, zelfstandigen en gepensioneerde ambtenaren. Op basis daarvan wordt geen of een zeer kleine bijdrage (in 2019: 7 lira, omgerekend ietsje meer dan één euro) gevraagd bij een behandeling in publieke ziekenhuizen. Dak- en werklozen ontvangen automatisch gratis zorg met de zogeheten groene kaart.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – MANISA | Gepubliceerd: 28-08-2019

Aug 28, 2019
Loading posts...