<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Oct 20, 2018

Azerbeidzjan: Turkije wordt wereldmacht

De Azerbeidzjaanse president İlham Aliyev heeft tijdens de opening van een megaproject in de Turkse kuststad Izmir gezegd dat Turkije een wereldmacht aan het worden is.

“De wereld merkt de aanwezigheid en grote kracht van Turkije. Daar zijn we enorm tevreden mee”, sprak Aliyev vrijdag tijdens de opening van een olieraffinaderij ter waarde van 6,3 miljard dollar, een investering die in afgelopen jaren ongekend is in Europa. “De kracht van Turkije is onze kracht.”

De Azerbeidzjaanse president benadrukte nogmaals trots te zijn in korte tijd voor de derde keer het broederland te mogen bezoeken. “Onze eenheid met Turkije is onverwoestbaar. Beide landen hebben een eervolle geschiedenis. De onafhankelijkheid van Azerbeidzjan is als eerste ter wereld door Turkije erkent.”

Het blijft niet met het immense energieproject, de olieraffinaderij met daarin twintig fabrieken, liet Aliyev weten. “We hebben plannen om ook andere projecten met Turkije te realiseren. Turkije en Azerbeidzjan creëren de nieuwe routekaart van energie en transport in Eurazië. We hebben grootschalig geïnvesteerd in de economie van ons broederland.”

Over de omvang van die nieuwe toekomstige projecten kon Aliyev alvast kwijt dat die investeringen zelfs nog groter zullen zijn dan de huidige.

Dankzij het megaproject in Izmir verlaagt Turkije het handelstekort jaarlijks met minimaal 1,5 miljard dollar. De olieraffinaderij verlaagt de Turkse import van diesel en LPG aanzienlijk. Ook voorziet het complex Turkije voortaan van al het kerosine waar het land om vraagt. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – IZMIR | Gepubliceerd: 20-10-2018

Oct 20, 2018
Loading posts...