<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 04, 2021

Britse expert waarschuwt voor complot ‘#HelpTurkey’

Terwijl brandweerlieden, militairen, vrijwilligers en lokale burgers dag en nacht de bosbranden in Zuid-Turkije bestrijden, werd ‘#HelpTurkey’ een trending hashtag. Maar zorgvuldig onderzoek naar de oorsprong van de hashtag en de accounts die het populair maakten, onthulde een sinistere poging uit het buitenland om Turkije te denigreren en zijn nationale eenheid te schaden. Sommigen onschuldige gebruikers werden ongewild verstrikt in het complot.

Dat zei de Britse deskundige Marc Owen Jones, assistent-professor aan de Hamad Bin Khalifa University in Qatar en een expert op het gebied van desinformatie en sociale media, in een interview met een grote Turkse nieuwsdienst.

Er zijn valse identiteiten en geautomatiseerde accounts gebruikt om Turkije te belasteren, benadrukte hij. “De hashtag ‘HelpTurkey’, die 2,7 miljoen mensen bereikte, is absoluut gemanipuleerd.”

Met “manipulatie door nepaccounts die door meerdere accounts worden beheerd door afzonderlijke personen of afzonderlijke entiteiten te gebruiken, probeert dit account betrokkenheid te stimuleren en de hashtag-trend te maken”, legde Jones uit.

“Ze proberen zoveel mogelijk te tweeten en van de hashtag een trending topic te maken. We zagen deze manipulatie bij de ‘HelpTurkey’-hashtag.”

Jones zei dat het onduidelijk is waarom deze “systematische manipulatie” in de eerste plaats is begonnen en wie erachter zat, maar vervolgde: “Personen of instellingen die een soortgelijke operatie uitvoeren, proberen de huidige regeringen van de landen in een moeilijke situatie te brengen. Organisaties die dit doen hebben veel namen, zoals pr- en reclamebureaus.”

Maar hun belangrijkste doel, zei hij, is niet om Turkije daadwerkelijk te helpen, maar om de regering er zwak uit te laten zien. Gevraagd naar de doelstellingen van systematische aanvallen op sociale media, antwoordde Jones dat het beïnvloeden van de toegang van mensen tot informatie en het toevoegen van hun eigen perceptie een belangrijke factor is.

“Wat ze bij deze manipulatie willen doen, is mensen op de ‘HelpTurkey’-hashtag laten klikken en mensen boos en angstig maken en paniek zaaien. Ze willen mensen er ook van overtuigen dat de huidige regering disfunctioneel is. Dit is het doel van deze aanval. De operatie is extreem groot en kostbaar”, benadrukte hij verwijzend naar het grote aantal betrokken tweets.

Pas op, twitteraar

Volgens Jones moeten gebruikers van sociale media vanwege dergelijke systematische aanvallen vermijden dingen te delen waarvan ze de bron niet kennen. Vooral jongere gebruikers moeten zichzelf informeren over manipulatie van sociale media.

In een commentaar op de doelstellingen van de meertalige tweets die systematisch onder ‘#HelpTurkey’ zijn gepost, vaak met een visuele “Global Call” die internationale verspreiding uitnodigt, zei hij: “Het is iets gemaakt met de kopieer-plakmethode en heeft tot doel het probleem zoveel mogelijk naar internationale platforms te brengen.”

“Wat raar is, is dat dit regelmatig wordt gedaan vanuit persistente bot-accounts,” voegde hij eraan toe. Geautomatiseerde accounts worden door software beheerd en zijn niet de “gebruikers” die vaak naast de accounts worden afgebeeld.

Jones wees op de eigenaardigheid van “een gebruiker van sociale media die in China of in Japan woont, die reageert op deze gebeurtenis (in Turkije), de gebeurtenis interpreteert en de Turkse regering probeert te denigreren, wat suggereert dat dit naar de gebruikers wijst niet oprecht zijn”.

Duizenden nepaccounts

Jones analyseerde de groei van het onderwerp op Twitter en hoe sommige accounts de hashtag pushten en vervolgens hun retweets op verdachte wijze verwijderden kort nadat ze een wereldwijd publiek hadden bereikt. De expert wees er ook op hoeveel ‘gepassioneerde’ “HelpTurkey”-accounts snel verdwenen of op verschillende namen sprongen.

“Nu ben ik niet zeker van de oorsprong van deze (‘HelpTurkey’) tweet, maar hij is getweet door wat volgens mij veel Turkse beroemdheden zijn”, zei hij.

“Veel van de accounts die dit bericht tweeten, zijn waarschijnlijk echte mensen, geïnspireerd door beroemdheden en anderen, maar wat niet duidelijk is, is wie mensen vertelt om de Engelse inhoud te kopiëren en te plakken in plaats van het alleen maar te retweeten?”

“Naast deze enorme hoeveelheid kopieerpasta” – een denigrerende term voor online berichten die eenvoudig van elders zijn gekopieerd en niet door de huidige gebruiker zijn geschreven – “vond de piekactiviteit (in de ‘HelpTurkey’-hashtag) plaats na middernacht Turkse tijd”, onderstreepte Jones, eraan toevoegend dat dit “behoorlijk laat lijkt”.

Volgens Jones was “een ander bizar aspect van de trend de gekopieerde en geplakte meertalige oproepen”, wat zich vertaalde in “Turkije staat in brand en heeft hulp nodig”, waarvan vele bedoeld waren om betrokkenheid bij het onderwerp te genereren. Er is duidelijk veel manipulatie gaande (in de hashtag) ‘HelpTurkey’”, stelde Jones.

“Behalve dat het wordt gestimuleerd door echte mensen en beroemdheden, wordt het kunstmatig gemanipuleerd door waarschijnlijk duizenden nepaccounts”, concludeerde de Britse expert.

Situatie

Turkije heeft per woensdagmiddag 167 van de 183 bosbranden in 38 provincies onder controle. De actieve 16 bosbranden worden met man en macht bestreden. Daarbij zijn 16 blusvliegtuigen, 51 blushelikopters, 9 drones, een onbemande helikopter, 805 bluswagens, 155 werk- en graafmachines en 5.200 brandweerlieden en hulpmedewerkers en ook het leger ingezet.

Een groot deel van de schade is bekend en gerapporteerd en wordt vergoed door de staat, is verklaard door de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en meerdere ministers. Ook is al een eerste bedrag overgemaakt aan slachtoffers en worden nieuwe huizen door de staat gebouwd.

De bosbranden ontstonden vorige week woensdag, grotendeels tegelijkertijd in meerdere provincies. Sinds dag één wordt gesproken over sabotage en terreur.

Dinsdag werd bekend dat ten minste twee brandstichters zijn gearresteerd, in Denizli en in Manavgat. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 04-08-2021

Aug 04, 2021
Loading posts...