<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Oct 08, 2015

Brutale vragen BBC aan Turkse Nobelprijswinnaar Sancar

Na bekendmaking dat de Nobelprijs voor de Scheikunde naar de Turkse wetenschapper Aziz Sancar is gegaan kreeg de Nobelprijswinnaar veel aandacht van de internationale media.

De 69-jarige Aziz Sancar kreeg samen met de Zweed Tomas Lindahl en de Amerikaan Paul Modrich de Nobelprijs voor de Scheikunde toegekend voor hun studie over het herstel van DNA-materiaal.

Sancar meldt zeer trots te zijn dat hij veel positieve reacties heeft ontvangen en vragen kreeg over hun onderzoek. Sancar: “Ik kreeg ook telefoontjes van de Turkse president Erdoğan, de Turkse premier Davutoğlu en CHP-leider Kılıçdaroğlu.”

Echter meldt de Turkse wetenschapper dat er publieke omroepen waren die gelijk met “brutale” vragen kwamen.

“Een daarvan, de Britse BBC, vroeg mij in hun eerste vraag gelijk of ik een Arabier was en of ik maar voor een deel een Turk was. Ik heb dit als brutaal en disrespectvol ervaren. Ik heb tegen ze gezegd dat ik geen Arabisch of Koerdisch praat. Het maakt niet uit dat ik uit het zuidoosten van Turkije kom en in Mardin ben geboren, ik ben een Turk. Dit doen ze altijd, ik heb dat ook tegen de BBC gezegd.”

webr13wdeqs

De Turkse wetenschapper, die ook de Amerikaanse nationaliteit heeft en werkt voor de Universiteit van North Carolina, gaf aan dat hij zeer blij was namens Turkije. “Ik heb dit kunnen bereiken door het onderwijs dat ik in Turkije heb gekregen. Ik ben uiterst positief over het onderwijs in Turkije waar men ook gratis naar de universiteit kan. Turkije voorziet ons van goed onderwijs. Men is gewend om kritiek te leveren, dat kan je niet in de Verenigde Staten. Het niveau van de universiteit waar ik studeerde, Universiteit van Istanbul, ligt even hoog als de universiteiten in de Verenigde Staten. Ik ben op advies van mijn professor door gaan studeren en ben daardoor in 1977 naar de Verenigde Staten gekomen”, aldus Sancar.

De Turkse Nobelprijswinnaar gaf aan ook trots te zijn dat hij een steentje heeft kunnen bijdragen aan de Turkse wetenschap.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – NORTH CAROLINA | Gepubliceerd: 08-10-2015

Oct 08, 2015
Loading posts...