<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Jan 22, 2022

China: Midden-Oosten puinhoop door westerse interventie

Het Midden-Oosten lijdt onder conflicten als gevolg van buitenlandse interventies.

Dat zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi.

De haastige terugtrekking van de VS uit de regio vorig jaar “heeft chaos veroorzaakt in de regio”, meldde het Chinese dagblad Global Times maandag.

Wang maakte deze opmerkingen in gesprek met de media na ontvangst van topdiplomaten uit Turkije, Saudi-Arabië, Bahrein, Kuweit, Oman, Iran en de secretaris-generaal van de Gulf Cooperation Council (GCC) in de stad Wuxi in de Oost-Chinese provincie Jiangsu .

“Het Midden-Oosten heeft een lange geschiedenis, unieke culturen en overvloedige natuurlijke hulpbronnen, maar tegelijkertijd lijdt de regio onder langdurige onrust en conflicten als gevolg van buitenlandse interventies”, benadrukte Wang.

De secretaris-generaal van de GCC en de regionale ministers van Buitenlandse Zaken waren op een vijfdaagse reis naar China, naast de topdiplomaten van Turkije en Iran die elk een eendaags bezoek brachten aan Wuxi.

“China heeft het Midden-Oosten altijd gesteund om stabiliteit te realiseren en zijn ontwikkeling te versnellen. Wij geloven dat de mensen van het Midden-Oosten de meesters van het Midden-Oosten zijn. Er is nooit een ‘machtsvacuüm’ en er is geen ‘patriarchaat van buitenaf’ nodig’, stelde de Chinese minister.

De Chinese topdiplomaat beweerde dat de feiten “herhaaldelijk hebben bewezen dat de internationale gemeenschap kan bijdragen aan de stabiliteit in het Midden-Oosten, maar dat dit geen problemen mag veroorzaken”.

“Het Midden-Oosten heeft ontwikkeling nodig en regionale landen kunnen leren van externe modellen, maar mogen die modellen niet direct kopiëren. Neoliberalisme is geen wondermiddel”, aldus Wang tegen verslaggevers.

Oeigoeren

De Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu heeft woensdag in Peking zijn Chinese collega persoonlijk gesproken over de situatie van Oeigoeren, oftewel de Oeigoerse Turken.

Çavuşoğlu verklaarde dat hij en zijn delegatie “de mogelijkheden voor economische samenwerking hebben geëvalueerd” en ook de “opvattingen, verwachtingen en gevoeligheden van Turkije over de kwesties op onze agenda, met name de Oeigoerse Turken” hebben overgebracht. (LEES meer + FOTO’S)

Turkije herhaalt ook dat van de Chinese autoriteiten wordt verwacht dat ze de universele mensenrechten respecteren, inclusief de religieuze vrijheid van Oeigoeren en andere moslimgroeperingen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 22-01-2022

Jan 22, 2022
Loading posts...