<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jun 04, 2017

Duitsland neemt flink gas terug en zoekt verzoening met Turkije

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel heeft zondag laten weten strengere maatregelen tegen terreurgroep PKK in Duitsland te zullen nemen om de recente politieke spanningen met Turkije weg te nemen.

Dat zei hij tegen de Duitse krant Bild am Sonntag, een dag voor zijn bezoek aan Turkije vanwege de Incirlik-kwestie.

“De PKK is ook een verboden organisatie in ons land, omdat het nauw is betrokken bij wapen- en drugshandel”, zei Gabriel erop wijzend dat de terroristische groepering ook een bedreiging vormt voor Duitsland.

“Het is daarom ook in ons belang om hun financiële stromen te drogen en geen ruimte meer te laten voor hun activiteiten op Duitse bodem. Dat is een punt die terecht is gemaakt door Turkije”, zei de Duitse minister.

Gabriel gaf voor zijn bezoek ook al aan naar oplossingen te willen zoeken.

Bezoek

Turkije heeft Duitse parlementariërs verboden de Turkse vliegbasis Incirlik te bezoeken, omdat Duitse wetgevers, zoals van de socialistische partij Die Linke, openlijk hun steun uiten voor de PKK.

Alhoewel Duitsland de PKK in 1993 verboden heeft, blijft het terughoudend in het nemen van krachtige maatregelen tegen PKK-propaganda in Duitsland en de financiering en wervingsactiviteiten van de terroristische groep, die ook op de terreurlijst van de Europese Unie en de Verenigde Staten staat. De terughoudende Duitse houding in de strijd tegen terrorisme zorgt voor spanningen tussen Ankara en Berlijn.

Vertrek

De Duitse minister gaf ook aan de Duitse missie in Incirlik te zullen beëindigen als er geen oplossingen worden gevonden. Turkije gaf eerder aan dat Duitsland ‘niet moet gaan bluffen’ en bij een vertrek van Duitse soldaten het land ‘dag’ zal zeggen. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – BERLIJN | Gepubliceerd: 04-06-2017

Jun 04, 2017
blog comments powered by Disqus
Loading posts...