<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jun 20, 2019

Eerste Turkse windtunnel na 80 jaar vertraging een feit

De eerste Turkse windtunnel is na tientallen jaren vertraging en tegenwerking recent geopend. Turkije is daarmee het achtste land dat vanaf nu een dergelijke testfaciliteit bezit.

De meetfaciliteit gaat gebruikt worden voor verschillende doeleinden, waaronder voor luchtvaartuigen, auto’s en defensieproducten.

De windtunnel heeft 25 miljoen lira gekost, omgerekend zo’n 3,8 miljoen euro, en bevat drie testkamers.

De bouw van de eerste Turkse windtunnel startte in de jaren 1930. Een metaalfabriek in de hoofdstad Ankara besloot de verantwoordelijkheid en kosten van het project twee jaar geleden op zich te nemen uit handen van de technische universiteit in die stad (ODTU). Het lukte acht jonge Turkse ingenieurs alsnog om de faciliteit te ontwerpen.

De windtunnel is voor 95 procent Turks. “In het begin was dat maar 52 procent”, aldus voorzitter van de regionale ondernemersvereniging OSIAD Süleyman Ekinci. De software is afkomstig van een Canadees bedrijf.

Tegenwerking

Tussen 1920 en 1950 zag Turkije vliegtuigfabrieken in eigen land sluiten. Één daarvan werd op verdachte wijze opgeblazen. “Ze hebben toen niet eens lichamen van slachtoffers kunnen vinden, waaronder ook die van moslimlegerleider Nuri Pasha, die zich toen ook in die fabriek bevond. Turkije is constant tegengehouden”, aldus de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan in september tijdens een groot luchtvaartfestival in Istanbul.

“Ze kwamen steeds met het voorstel dat we zelf geen technologie moesten ontwikkelen, maar dat van hen heel goedkoop konden kopen. Ze probeerden ons te bedriegen, net zoals bij de drones die ze uiteindelijk niet verkochten aan ons (en die we nu uit noodzaak zelf bouwen).” (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 20-06-2019

Jun 20, 2019
Loading posts...