<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Sep 22, 2018

Erdoğan schudt Turken wakker: Ze hebben onze vliegtuigfabriek opgeblazen

Het grote lucht- en ruimtevaartfestival Teknofest in Istanbul is ook zaterdag zeer druk bezocht. Het grote feest kreeg toen namelijk ook speciaal bezoek: de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en zijn ministers. De voormalige stafchef van het Turkse leger, nu minister van Defensie, Hulusi Akar arriveerde met een F-16 op de nieuwe luchthaven van Istanbul, waar het festival tot zondag plaatsvindt.

“Turkije zou voor enorme uitdagingen staan in het buitenland (antiterreurmissies) als het niet zelfvoorzienend was in defensiematerieel. Tegenwoordig is 65 procent van de benodigde defensie-producten van eigen makelij”, sprak Erdoğan de grote menigte Turken toe op de grootste luchthaven ter wereld.

“Zolang we technologie enkel inkopen en gebruiken (zonder deze zelf te ontwikkelen), kunnen we onze vrijheid op geen enkel gebied garanderen”, zei Erdoğan. “De eerste voorwaarde van echte vrijheid is het zelf ontwikkelen, produceren en exporteren van technologie.”

De Turkse president herhaalde ook zijn tegenaanval op de dollar en riep Turken op tot het dumpen van dollar als handelsmiddel. “Dit is Turkije. De munteenheid hier is de Turkse lira.”

De Teknofest startte op donderdag. Er vinden sindsdien unieke luchtshows plaats. Op de eerste dag lukte het Kenan Sofuoğlu, voormalig wereldkampioen en nu parlementslid van de Turkse regeringspartij, om met zijn racemotor een F-16 jachtvliegtuig te verslaan tijdens een dragrace met de snelle auto’s van deze tijd. (LEES meer + FOTO’S + VIDEO)

Geschiedenislessen

Het festival is met name gericht op jongeren die geïnteresseerd zijn in lucht- en ruimtevaart en defensietechnologie.

Ook is de nadruk gelegd hoe Turkije vroeger is tegengehouden in productie van eigen vliegtuigen en door wie en welke landen in de jaren tussen 1920 en 1950 vliegtuigfabrieken in het land zijn gesloten en er een op verdachte wijze is opgeblazen.

“Ze hebben toen niet eens de lichamen van de slachtoffers kunnen vinden, waaronder ook die van moslimlegerleider Nuri Pasha, die ook in die fabriek zat. Turkije is constant tegengehouden. Ze kwamen steeds met het voorstel dat wij zelf geen technologie moesten ontwikkelen, maar dat van hen heel goedkoop konden kopen. Ze probeerden ons te bedriegen, net zoals bij de drones die ze uiteindelijk niet verkochten aan ons (en die we nu daardoor dus zelf maken). Er waren zelfs momenten dat we zijn bedreigd door deze zogenaamde bondgenoten. We trokken ons daar niets van aan. Niemand kan het leven verkorten dat Allah aan ons heeft gegeven”, aldus Erdoğan.

Volgens het grote brein achter de Turkse drones, Selçuk Bayraktar, wacht Turkije grote successen in de lucht- en ruimtevaartsector. (LEES meer + FOTO”S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 22-09-2018

Sep 22, 2018
Loading posts...